Yeniçağ tarımdaki büyük beka tehlikesini manşete taşıdı

Yeniçağ tarımdaki büyük beka tehlikesini manşete taşıdı

Havaların soğuk geçmesinden ve artan maliyetlerden dolayı çiftçinin üretimden kopması gıda fiyatlarında artışı tetikledi. Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, iktidarın tarımı yok ettiğini belirterek "Yerli ve millilikten bahsediyoruz fakat tarımda kullandığımız gübre, tohum ve ilaçların tamamı ithal. Mazot dahil hepsi dövizle yurt dışından geliyor. Doğal olarak üretim maliyetleri de artıyor. En önemlisi ise çiftçi kalmadı. 85 milyon nüfusu 1 buçuk milyon çiftçinin doyurması çok zor.

Halil Yatar - YENİÇAĞ

Seraları doğal afet ve ısıtma ücretlerinin vurduğunu belirten Demirtaş, "Normalde 15-20 ürün veren fideler bu yıl 3-5 ürün verdi. Çünkü yakıt sorunu seraları zora soktu. Doğalgaza, kömüre gelen zamlar ayrıca yaşanan doğal afetler de seraları zarara uğrattı. Dolayısı ile üretim az oldu ve azal üretim de fiyatları sürekli yukarı yönlü tetiklemeye devam edecek. Patlıcandaki kayıp yüzde 90''a yakın. Patlıcandaki artış Nisan ayına kadar devam edecektir. Tabi bunların dışında bir de nakliye ücretleri var. Tarladan tüketiciye kadar hep maliyet artıyor. ürünü toplamak para, ürünü paketlemek para, nakliye çok ciddi bir para bir de buna komisyonlar eklenince fiyatlar fırlıyor" diye konuştu.

Enflasyon hesaplamalarının hiçbirisi vatandaşın pazarda, manavda yaşadığı enflasyonu yansıtmadığını belirten Demirtaş, "TÜİK''in gıda enflasyonu yüzde 55, ENAG''ın gıda enflasyonu da aynı şekilde yüzde 55lerde. Fakat vatandaşın çarşıda, Pazar hissettiği bunlardan çok az. ENAG''ın bile bulduğu enflasyon çok düşük. Semt pazarlarında marketlerde vatandaşın hissettiği enflasyon yüzde 130 ila 150 arasında. Bu hayali bir rakam değil." ifadelerini kullandı.

Yaşanan gıda enflasyonunun önlemek için üretimde bir planlama ve üreticiye destek verilmesi gerektiğini belirten Demirtaş, "Üretimde planlama olmadığı için her sene birçok ürünün fiyatı artıyor. Bunun bir yıl para eden ürünü tüm çiftçi ekiyor. Planlama olmadığı için de bunun önüne geçilemiyor. Ayrıca üretici masrafları çok fazla. Yerli ve millilikten bahsediyoruz fakat ne gübremiz ne tohumumuz ne de ilaçlarımız yerli değil. Zaten mazotun fiyatı anlık artıyor. Hepsi dövizle yurt dışından geliyor. Haliyle üretim maliyetleri de artıyor. Aynı şekilde nakliye ve paketleme de ayrı bir gider. 10 liraya çiftçiden çıkan mal 20 liraya tüketiciye gidiyor. Bunların da dışında 85 milyon ülkeyi 1 buçuk milyona yakın çiftçinin doyurması da çok zor. Çiftçilerimizin çoğu emeklilik yaşlarına geldi. Gençler ne yazık ki üretimde durmuyor" dedi.

TÜİK verilerine göre son 1 yılda gıda ürünlerine gelen zamlar açıklandı. Vatandaşın sofralarından ayırmadığı gıda ve temel ihtiyaç ürünlerine de zam yapıldı. Son bir yıl içinde en çok zamlanan pazarın rekortmeni patlıcan oldu. Patlıcana son bir yıl içinde yüzde 116 zam yapıldı. Ardından ülkemizde en çok tüketilen sebze olan patatese yüzde 123, son zamanlarda yapılan zamlardan en çok etkilenen margarine yüzde 127, salatalığa yüzde 111, mercimeğe yüzde 109 oranında zam yapıldı. Tavuk eti de son 1 yılda en çok zamlanan ürünler listesine girdi, tavuk etine son 1 yılda yüzde 94 oranında zam geldi. Makarnaya yüzde 83, nohuta yüzde 83, una yüzde 71, domatese yüzde 74 meyve suyuna yüzde 69, yumurtaya yüzde 61, ekmeğe yüzde 59, balığa yüzde 56 ve mutfakların temel yağlarından olan Ayçiçek yağına ise yüzde 55 oranında zam yapıldı.

İşte Yeniçağ Gazetesi''nin birinci sayfası:

İlgili Haberler