Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) bugün 21''inci kuruluş yıl dönümünü kutluyor.
14 Ağustos 2001''de Ankara Bilkent Otel''deki toplantıda AKP''nin kurucularına seslenen Recep Tayyip Erdoğan, ''''Türkiye''deki gidişe dur demek için üç günlük değil uzun soluklu bir yola çıktık. Artık Türkiye''de hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" demişti. Erdoğan''ın önce başbakanlığı ardından da cumhurbaşkanlığı ile devam eden süreçte AKP bu 21 yılın 20''sini iktidarda geçirdi. Bu süreç içinde Erdoğan, birlikte yola çıktığı birçok isimle yollarını ayırdı. Abdullah Gül, cumhurbaşkanlığı sonrası köşesine çekilirken, başta Bülent Arınç olmak üzere partinin ''ağır topu'' denilen isimler de AKP''deki aktif görevlerinden ayrıldı.
AKP''nin iktidarda olduğu dönemde Türkiye''de ekonomiden siyasete, adaletten güvenliğe kadar birçok alanda büyük bir değişim yaşandı. Ekonomide, Türkiye tarihinde görülmemiş bir özelleştirme uygulamasına imza atan AKP, cumhuriyetin kazanımı ve birikimi olan ne varsa adeta haraç mezat sattı.
AKP iktidarının ilk Maliye Bakanı Kemal Unakıtan''ın "Satacağız satacağız. Her şeyi satacağız. Kâr edeni de satacağız, zarar edeni de satacağız. Devleti ekonomik faaliyetlerden kurtarıncaya kadar satacağız. Pamuk eller cebe. Yerli yabancı herkes gelsin" cümleleriyle başlayan özelleştirme sürecinde Türkiye''nin en büyük şirketleri, fabrikaları, otelleri, limanları, enerji üretim tesisleri, elektrik ile doğalgaz dağıtım şebekeleri ve arazileri yerli ve yabancı özel şirketlere verildi.
2002 yılından bu yana 273 kuruluşta hisse senedi veya varlık satış-devir işlemleri yapıldı. Bu kuruluşlardan 268''inde kamu payı kalmadı. 1986 yılından AKP''nin iktidara geldiği döneme kadar 8 milyar dolarlık özelleştirme yapılırken, 2002''den günümüze toplam 63 milyar dolarlık satış gerçekleştirildi.
* AKP, iktidara gelir gelmez ilk önce ''fabrika kuran fabrikaları'' elden çıkardı. 2003 yılında iki kamu şirketi, Ortadoğu ve Balkanlar''ın en büyük tezgah üreticisi TAKSAN ile sanayi tesisi imalatı yapan GERKONSAN satıldı. Aynı yıl Türkiye Denizcilik İşletmeleri''ne ait limanlar, SEKA''nın kağıt fabrikaları ve kamu arazileri de satılarak toplam 187 milyon dolar gelir elde edildi. 2004 yılında özelleştirmelerde vites yükselten AKP iktidarı, 1 milyar 282 milyon dolarlık satış yaptı. 2003 yılında fabrika yapan fabrikaları elden çıkaran AKP iktidarı bu defa parçalaya parçalaya sanayi kuruluşlarını satmaya başladı.
* TEKEL''in alkollü içecekler bölümü 292 milyon dolara satılırken, gübre üreten şirketler ve onların fabrikaları özelleştirildi. Eti Bakır 21.8 milyon, Eti Krom 58 milyon, Eti Gümüş 41.2 milyon ve Eti Elektrometalurji 15.3 milyon dolara satıldı.
* TÜRK Hava Yolları''nın hisselerinin yüzde 20''si 2004 yılında, yüzde 25''i ise 2006 yılında satıldı. ÇAYELİ Bakır İşletmeleri 49.2 milyon dolara, Karadeniz Bakır işletmeleri Samsun İşletmesi 11.1 milyon BET Kütahya Şeker Fabrikası 23.8 milyon dolara, Amasya Şeker 1 milyon 250 bin dolara özelleştirildi.
* DOĞALGAZ dağıtım şirketleri ESGAZ 43 milyon dolara, BURSAGAZ 120 milyon dolara satıldı. Sümer Holding bünyesinde yer alan fabrika arazileri de tek tek satıldı. 44 milyon dolara satılan Sümerbank Bakırköy İşletmesi''ni ve 27 milyon dolara satılan TÜMOSAN izledi. Blok satıştan toplam 402 milyon dolar gelir elde edilirken, 2004 yılında 689 milyon dolar değerinde tesis, varlık ve arazi satışı gerçekleştirildi.
* EMEKLİ Sandığı Genel Müdürlüğü''ne ait olan İstanbul Hilton Oteli binası ve arazisi 255 milyon dolara, Ataköy Otelcilik 62.7 milyon dolara, Ataköy Marina ve Yat İşletmeciliği 23.7 milyon dolara, Ataköy Turizm ise 33.5 milyon dolara satıldı. 2005 yılının bir başka büyük özelleştirmesi ise 305 milyon dolara Eti Alüminyum''un satışı oldu. Kıbrıs Türk Havayolları 33 milyon dolara, Adapazarı Şeker Fabrikası 45.7 milyon dolara blok olarak satılan kuruluşlar oldu.
* AKP, 2005 yılında Türkiye''nin en büyük sanayi kuruluşlarından TÜPRAŞ ve PETKİM''in bir bölümünü borsada sattı. Bir gece yarısı TÜPRAŞ''ın yüzde 14.76''sı İsrailli iş adamı Sami Ofer''e 453 milyon dolar bedelle devredilirken, PETKİM''in yüzde 35''i 273 milyon dolara halka arz edildi.
2005 yılının bir başka büyük özelleştirmesi ise 305 milyon dolara Eti Alüminyum''un satışı oldu. Kıbrıs Türk Havayolları 33 milyon dolara, Adapazarı Şeker Fabrikası 45.7 milyon dolara blok olarak satılan kuruluşlar oldu. AKP, 2005 yılında Türkiye''nin en büyük sanayi kuruluşlarından TÜPRAŞ ve PETKİM''in bir bölümünü borsada sattı. Bir gece yarısı TÜPRAŞ''ın yüzde 14.76''sı İsrailli iş adamı Sami Ofer''e 453 milyon dolar bedelle devredilirken, PETKİM''in yüzde 35''i 273 milyon dolara halka arz edildi.
TEKEL''in sigara bölümü ise 24 Haziran 2008''de 1 milyar 720 milyon dolara satıldı. Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş''nin (ADÜAŞ) sahip olduğu 9 santral ise 510 milyon dolara özelleştirildi.
2009 yılında ise 2 milyar 270 milyon dolar değerinde özelleştirme işlemi gerçekleştirildi. Yapılan satışlarda en büyük kalemi elektrik dağıtım şirketleri oluşturdu. Başkent Elektrik 1 milyar 225 milyon dolara, Sakarya Elektrik 600 milyon dolara, Meram Elektrik ise 440 milyon dolara satıldı.
Blok olarak satış yapacak kamu şirketi sayısı azalınca, ilerleyen yıllarda tesis ve varlık satışına ağırlık veren AKP hükümeti, kamu arazilerini, fabrikaları, enerji üretim santralleri ile dağıtım şebekelerini elden çıkardı. Bugüne kadar 4 binden fazla kamuya ait gayrimenkulü satan AKP iktidarı, 2 binden fazla gayrimenkulü satmak için de özelleştirme portföyüne ekledi. Karayolları ve köprüleri de satılacak değerler listesine ekleyen AKP iktidarı, 30''a yakın kamu kuruluşunu daha satmayı planlıyor