Cep telefonlarının ilk ortaya çıktığı dönemde çıkarılabilir olarak kullanılan bataryalar, daha sonra cep telefonunun içine gömülür hale geldi. Kullanıcıya pek çok kolaylık sunan çıkarılabilir bataryaların yerini bataryası çıkmayan cep telefonlarına bırakması, eski kolaylıkları öldürmek yerine, yeni kolaylıklar getirdi diyebiliriz.
Teknik detaylara boğulmadan temel olarak söylemek gerekirse, bataryası çıkmayan cep telefonları kullanıcıya başta güvenlik, sonra tasarım anlamında pek çok yenilik getirdi. Bataryası çıkarılan bir cep telefonu üretilip de aynı güvenlik sağlanabilir miydi ya da tasarım konusunda aynı yenilikler sağlanabilir miydi? Pek ihtimal yok. Sabit bataryalı telefonların çıkış noktası ise ilk iPhone oldu diyebiliriz.
Webtekno'da yer alan habere göre çoğu teknoloji kullanıcısının aklına gelen ilk neden elbette diğer markaların Apple cep telefonlarını taklit ettiği oluyor. Fakat durum, basit bir özenmeden ya da rekabetten çok daha fazlası. Her an yeni gelişmelere gebe olan günümüz teknoloji dünyasında, artık çıkarabilir bataryaların yeri yok. Onlar 90’ların vintage dünyasında kaldılar çünkü öyle cep telefonu modelleri üretiliyor ki, bunların içine klasik anlamda bir batarya koymak neredeyse imkansız. Ayrıca bu durum kullanıcı için pek çok artıyı da beraberinde getiriyor.
DAHA FAZLA TASARIM ESNEKLİĞİ
Bataryayı kolayca çıkarıp takabilmek çoğu kullanıcı için son derece kullanışlıydı, fakat tasarım esnasında çıkarılır bir arka kapak üretmek için kullanılması uygun olan malzeme, ağırlıklı olarak plastikti. Uzun süre dayanıklı, sızdırmaz ve sağlam bir pili korumak için plastikten fazlası gerekiyordu.
LG G5 modeli çıkarılabilir batarya için alternatif bir tasarım oluştursa da bunun devamlılığı olmayacağı görüldü ve metal, alimünyum gibi sağlam malzemeler kullanılması için bataryası çıkmayan tasarımlar yapılması gerekti. Böylece yeterli güvenliği sağlayamayan plastik malzeme, cep telefonu üretim piyasasından çıkarılmış oldu.
DAHA DAYANIKLI CİHAZLAR
Kolayca çıkarılabilir bir batarya için yapılan kolayca çıkarılabilen arka kapaklar, cihazı tamamen savunmasız hale getiriyordu. Belki görünüşte bir sıkıntı yoktu fakat çıkarılabilir arka kapak, telefonun içine pek çok dış etken maddesinin kolayca sızmasına imkan sağlıyordu.
Arka kapak ve cihaz arasındaki boşluktan su gibi sıvı maddeler kolayca sızabiliyor ve cep telefonunun iç aksamının her an kızarmasına zemin sağlıyordu. Aynı şekilde toz ve kum gibi ince maddeler de kolayca telefona sızabiliyor ve her an bozulma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyorlardı. Halbuki bataryası çıkmayan cep telefonu, tek bir parçadan oluştuğu ve boşluğu minimuma indirdiği için dış etkenlere karşı çok daha güvenli ve dayanıklı bir yapıya sahiptir. Mesajlaşma anında yağmur başladığı zaman, elinizde bataryası çıkmayan bir telefon olduğu için mutlu olmalısınız.
DAHA FAZLA ALAN
Eski cep telefonu kullanıcıları bilirler, çıkarılabilir bataryalar kocamandır. Kocaman olmasına rağmen günümüzdeki kadar da enerji vermezler. Bunun nedeni bataryayı korumak için yapılan kalın bir koruma kalkanıdır. Batarya her an çıkarıp takılabildiği ve plastik bir arka kapakla örtüldüğü için her türlü dış etken tehlikesine açıktır. Bu nedenle de kalın bir koruma kalkanına muhtaçtır.
Giderek incelen cep telefonlarında böyle kalın bir batarya düşünülemez. Ayrıca bataryaya bu kadar yer ayrılırsa stereo hoparlörler, kablosuz şarj aksamı ve arka kapaktaki parmak izi sensörü gibi teknolojiler nereye sığdırılacak? İşte tam da siz gelişen teknolojiden mahrum kalmayın diye bataryaların koruma kalkanı çıkarıldı, bataryalar inceltildi, tek parça ve sağlam bir tasarım yapıldı, kalan boşluğa da bugün vazgeçilmez olan pek çok yenilik eklendi.