"Yeni Osmanlıyız"

"Yeni Osmanlıyız"

"Yeni Osmanlıyız"

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, AKP’nin Kızılcahamam kampında vekillere dış politika hakkında bilgi verirken, Türkiye için ilk kez ‘Yeni Osmanlı’ nitelemesinde bulundu: Evet, Yeni Osmanlıyız. Osmanlı’dan kalan mirasımız var. Bölgemizdeki ülkelerle ilgilenmek zorundayız. Sarkozy hangi Afrika ülkesine giderse gitsin kafasını kaldırdığı yerde Türk büyükelçiliği ve bayrağını görecek!

Padişah topraklarında...
ÜNLÜ İngiliz gazetesi, AKP’nin dış politikasını değerlendirdiği tam sayfa analizinde  “Türkiye’nin Osmanlı Misyonu” başlığını kullandı. Gazete, “AKP, Balkanlardan Bağdat’a, padişahların yönettiği topraklarda yeniden angaje oluyor” diye yazdı ve yeni politikanın bazı müttefikleri rahatsız ettiğini kaydetti.

Davutoğlu’ndan yeni Osmanlı itirafı
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AKP’nin Kızılcaham Kampı’nda milletvekillerine Türkiye’nin son dönemdeki dış politika vizyonu hakkında bir sunum yaptı. Davutoğlu sunumunda ilk kez  Türkiye için Büyük Ortadoğu Projesi’nin mimarları tarafından ortaya atılan “Yeni Osmanlı” söylemini kullandı. Davutoğlu şunları kaydetti: “Osmanlı’dan kalan bir mirasımız var. Yeni Osmanlı diyorlar. Evet, Yeni Osmanlı’yız. Bölgemizdeki ülkelerle ilgilenmek zorundayız. Hatta, Kuzey Afrika’ya açılıyoruz. Büyük devletler şaşkınlıkla takip ediyor. Özellikle Fransa, K.Afrika’ya niçin açıldığımızı araştırıyor. Ben de talimat verdim. Sarkozy hangi Afrika ülkesine giderse gitsin kafasını kaldırdığı yerde Türk büyükelçiliği binasını ve bayrağını görecek. Elçilik binalarını en güzel yerlerden tutun, diye talimat verdim.”  Davutoğlu sunumunda lginç bir itirafta daha bulundu. AKP iktidarın desteklediği 1 Mart tezkeresinin Meclis’te reddedilmesinin sonuçlarıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Davutoğlu şunları söyledi: “1 Mart tezkeresi eğer geçseydi, Güneydoğu savaş bölgesi içinde olacaktı.”

Davutoğlu, Erdoğan’ın başdanışmanlığını da yapmıştı

FT’dan ‘yeni misyon’ analizi
İngiliz Financial Times (FT) gazetesi “Türkiye: Osmanlı misyonu” başlığıyla geniş bir analiz yayımladı. Gazetenin Ankara muhabiri Delphine Strauss’ın analizinde, Türkiye’nin tarihinden bahsedilerek, “Türkiye’nin, AKP hükümetiyle sultanlar tarafından yönetilen sınırlarla ve topraklarla yeniden bütünleştiği” yorumu yapıldı. Strauss, Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun “bu politikanın mimarı olduğunu, ancak bu politikanın ”neo Osmanlı“ politikası olduğunu kabul etmediğini yazdı.