Yeni nesil teknolojide geri kalmamak lazım

Yeni nesil teknolojide geri kalmamak lazım

Son dönemde 4G ya da Türkçe karşılığıyla “4’üncü nesil” teknoloji gündeme oturdu. Mobil dünyaya fark getiren 3G teknolojisi 10 yılı aşkın verdiği hizmetin sonuna geldi.

Artık dünya 4G’ye geçiyor. Her ne kadar Recep Tayyip Erdoğan, “4G ile zaman kaybetmeye gerek yok. 2 yıl sonra direkt 5G’ye geçilmeli. Aksi takdirde Türkiye çöplük olur” dese de 4’e geçmeden 5’e atlamak Türkiye’ye teknoloji alanında çok şey kaybettirecektir. Zaten 5G’ye geçilmesi ancak 5 ile 10 yıl arasında olabileceği uzmanlar tarafından belirtiliyor.  4G, şu anda ABD ve İngiltere başta olmak üzere 20’den fazla ülkede, 360 mobil hizmet sağlayıcı tarafından kullanılıyor. 

Çok daha hızlı
4G, 3G’ye nazaran çok daha hızlı veri transferine izin veriyor. Bugünkü 3G bağlantıları, saniyede 2 Mbit’e kadar aktarım hızı sunabiliyor. Hızları 150 mpps ile 300 mbps arasında değişen 4G’nin ise 3G’ye göre yaklaşık 10 kat daha hızlı olduğu belirtiliyor. 150 mbps saniyede 18,8 MB, dakikada ise yaklaşık 1,1GB’lık veriyi indirilmesi demek. Bu da şunu gösteriyor ki, yeni teknoloji ile  internette sörf yapma, video indirme ve izleme, fotoğraf paylaşımı ve diğer akıllı telefon teknolojileri daha hızlı bir hale gelecek. Buradaki hız, sunucunun kapasitesine bağlı olduğunu da unutmamak gerekiyor. İçeriğe ulaşmak kolaylaşacağı için mobil telefon operatörleri bize çok daha renkli dünyalar sunabilecek. Daha rahat online TV, film ve eğlence platformları sunmak için yarışacaklar. 

Telefon uyumlu olmalı
Elbete 4G’yi kullanabilmek için de uygun telefonunuzun olması gerekiyor. Yeni çıkan akıllı telefonların büyük çoğunluğu bu teknolojiyle uyumlu. Telefonunuzu sadece sesli görüşmeler için kullanıyorsanız, bu teknolojinin elbette size bir yayarı olmayacaktır. Hatta bu özelliği kapatmanız şarj tasarrufu da sağlayacaktır.  Daha hızlı internet  kullanmak istiyorsanız tabii ki ilk zamanlarda daha fazla ücret ödemek zorunda kalacaksınız. Daha sonra rekabetle bu fiyatlar aşağı çekilecektir. Erdoğan’ın karşı açıklamasına rağmen 4G ihalesinin 26 Mayıs tarihinde gerçekleştirileceği bildiriliyor. İhalede, 800, 900, 1800, 2100 ve 2600 MHz frekansları için, toplam 20 ayrı bant genişliğinde satış yapılacak. Toplam asgari bedeli 2 milyar 298 milyon 67 bin 661 euro olan ihalenin toplam bant genişliği ise 390,4 MHz olacak. Biraz pahalı gibi dursa da dünyayla yarışmak istiyorsanız teknolojinizi geliştirmek zorundasınız. Aksi takdirde siyasi propagandası da yapılan hizmetlerde sınıfta kalınacağı aşikar.