Yargıtay’dan emsal karar. Kredi kartı borcu olanlar dikkat

Yargıtay’dan emsal karar. Kredi kartı borcu olanlar dikkat

Yargıtay, kredi kartı borçlarını erken ödeyenlerle ilgili emsal bir karara imza attı. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, "Kredi kullanım esnasında alınmayan istihbarat ücretinin erken ödeme nedeniyle alınması da mümkün değildir" kararını verdi.

İçtihat Bülteni Uygulaması’ndan edinilen bilgiye göre, Sakarya’da davacı bir özel okulun vekili, çekilip erken kapanan 3 ayrı kredi ile ilgili banka tarafından tahsil edilen ücretlere ilişkin sözleşme hükümlerinin genel işlem şartı niteliğinde olduğunu beyanla kredi sözleşmelerine bağlı olarak istihbarat ve erken kapama ücreti adı altında tahsil edilen tutarlardan fazlaya dair hakkı saklı kalmak kaydıyla, şimdilik 1.000.00 TL’lik kısmının ödeme tarihinden itibaren işleyecek ticari temerrüt faizi ile birlikte davalı bankadan alınarak davacıya verilmesine hükmedilmesini talep etti.

saasacsascsac-obay-cover.webp

Özel okul vekili bu taleple dava açarken, davalı banka vekili, davanın reddini talep etti. İlk Derece Mahkemesi, davanın kısmen kabulüne hükmetti ve fazlaya ilişkin talebin reddine karar verdi.

Mahkemenin kararına karşılık taraf vekilleri istinaf başvurusunda bulunurken, Bölge Adliye Mahkemesi, tarafların İstinaf başvurularının esastan reddine hükmetti. Bölge Adliye Mahkemesi’nin kararına karşı süresi içinde ise, taraf vekilleri temyiz talebinde bulundu.

emekliye-2-rurd.jpgYargıtay 11. Hukuk Dairesi ise, "Kredi kullanım esnasında alınmayan istihbarat ücretinin erken ödeme nedeniyle alınması da mümkün değildir. Davacıya 18.08.2016, 25.05.2017, 12.06.2017 tarihlerinde kredi kullandırılmış bu esnada istihbarat ücreti alınmamıştır. Daha sonra Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından 10.02.2020 tarih, 2020/4 sayılı tebliğ ile getirilen düzenleme neticesinde Bankalar tarafından tahsil edilen istihbarat ücreti uygulamasına son verilmiştir.” ifadelerini kaydederek “İstihbarat ücreti davacıdan alınamayacağına göre, istihbarat ücretine uygulanarak tahsil edilen BSMV ücretinin de alınmaması gerekir. Bu nedenle, istihbarat ücretine uygulanan BSMV’nin de davacıya iadesi gerekirken BSMV hariç istihbarat ücretinin iadesine karar verilmesi doğru olmayıp bozmayı gerektirmiştir." kararına hükmetti.

ekran-goruntusu-2024-06-02-113408.png

İlgili Haberler