Yargıtay: Erdoğan tazminat ödeyecek

Yargıtay: Erdoğan tazminat ödeyecek

Yargıtay: Erdoğan tazminat ödeyecek

YARGITAY Hukuk Genel Kurulu, Bursa’nın Gemlik ilçesinde tarım arazisi üzerine kurulan Cargill’e ait fabrikanın faaliyetinin durdurulmasına ilişkin mahkeme kararlarını uygulamadığı gerekçesiyle Tayyip Erdoğan hakkında açılan tazminat davasını reddeden yerel mahkeme kararını bozdu.

Bayram için İstanbul’a gelen Erdoğan, mahalle berberinde tıraş olup, taksicilerle sohbet etti.


Başbakan’dan Cargill tazminatı istenebilir
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, Bursa’nın Gemlik ilçesinde tarım arazisi üzerine kurulan Cargill’in fabrikasının faaliyetinin durdurulmasına ilişkin mahkeme kararlarını uygulamadıkları gerekçesiyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile dönemin bazı yöneticileri hakkında açılan tazminat davasını reddeden yerel mahkeme kararını bozdu. Cargill A.Ş.’ye ait nişasta fabrikası hakkındaki yargı kararlarının uygulanmadığını öne süren Bursa Barosu’nun da aralarında bulunduğu 19 kişi ve kuruluş, Erdoğan, eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen Turgut ile bazı bürokratlar hakkında tazminat davası açmıştı.


Kapanması gerekirdi
Dava dilekçesinde, her davacı için 5 bin 500 YTL olmak üzere toplam 99 bin YTL’lik manevi tazminat talep edilmişti. Bursa 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin davayı reddetmesi üzerine dosya Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’ne gitmişti. Daire, yerel mahkemenin kararını bozmuştu. Daide kararında, tamamen izinsiz ve ruhsatsız hale gelmiş fabrikanın faaliyetlerine son verilmesi gerektiğine ve sadece fabrikaya iptal kararlarına uyması yönünde şekli bir uyarı yapılmakla yetinildiğine dikkat çekmişti.


Zarardan sorumludurlar
Fabrikanın bizzat Başbakan tarafından imzalanmış yazı ile işletilmesine devam edildiği vurgulanan kararda, “Davalılar, yetki ve görev itibariyle idari mahkemesi kararlarını uygulama imkanına sahip iken, bunun gereğini yerine getirmemişlerdir. Bu nedenle yargı kararlarının uygulanmamasından doğan zararlardan şahsen sorumludurlar” denilmişti. Bursa 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, tazminat davasının reddi yolundaki ilk kararında direnince, dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na geldi. Kurul da mahkemenin direnme kararını, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nin gerekçeleri doğrultusunda oy çokluğu ile bozdu.


‘Sizi Cumhurbaşkanı olarak görmek isteriz’ sözü gülümsetti
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kısıklı Mahallesi’ndeki evinden çıktıktan sonra berberde tıraş oldu, Çamlıca Turizm Telsiz Taksi Durağı’nda taksicilerle sohbet etti. Başbakan Erdoğan’a burada çay ikram edildi. Gazetecilere sohbet hakkında bilgi veren  taksici Ahmet Kapıcıoğlu, “Kendisi, 2011’de son kez milletvekili adayı olacağını anlattı. Biz de ’1-2 dönem daha yapmanızı istiyoruz. Türkiye’nin size daha ihtiyacı var’dedik. Bir arkadaşımız Erdoğan’a ’Sizi Cumhurbaşkanı olarak görmek isteriz' dedi. Erdoğan da gülümsedi”  şeklinde konuştu.