Yargı reformu zaten AB’de!..

Yargı reformu zaten AB’de!..

Yargı reformu zaten AB’de!..

Once AB’ye sundular şimdi de tartışıyorlar
Adalet Bakanı Şahin’in ay başında AB’nin dayatmacılarından Rehn’e teslim ettiği Yargı Reformu Strateji Planı, dün masaya yatırıldı. Toplantıyı Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu üyeleri katılmadı

Haber : Fatih ERBOZ
Adalet Bakanlığınca ön taslağı hazırlanan ve AB’ye teslim edilen Yargı Reformu Strateji Planı ile üç yıl önce yürürlüğe giren TCK’nın uygulanmasındaki çeşitli sorunlar, çözüm önerileri ile yeni bazı yasal düzenlemelere ilişkin fikir alışverişinde bulunulması amacıyla, Antalya Kundu’daki Adalet Bakanlığı Sosyal Tesislerinde Yargı Teşkilatı toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fahri Kasırga ile tüm illerin yargı teşkilatı mensupları katıldı. Toplantı, taslağın hiç kimseye danışılmadığı ve önce AB Komiseri Olli Rehn’e verilmesi nedeniyle Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu üyeleri tarafından ise protesto ediliyor.

AB istediği için
Toplantının açılışında konuşan Adalet Bakanı Şahin, “Türkiye’de yargı alanında daha çok yapmamız gereken, atmamız gereken adımlar vardır. AB Genel Sekreterliği, Bakanlığımız ve 23’üncü fasıldan sorumlu AB yetkilileriyle zaman zaman bir araya geliyoruz. Müzakere sürecini başarıyla atlatabilmemiz için Yargı Reformu Strateji Planı hazırlamamız gerekiyor” dedi.

HSYK’dan tavır

Bu arada, Yargı Reformu Taslağı’nın yargıya sorulmadan  AB Komiseri Olli Rehn’e verilmesine Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)’ndan tavır geldi. HSYK’nın Yargıtay ve Danıştay’dan seçilmiş üyeleri, Antalya’da taslağın tartışacağı toplantıya katılmadılar. Tasarının AB dayatmacısı Rehn’e kimseyle görüşülmeden teslim edilmesi muhalefetin de büyük tepkisinre yol açmıştı. AKP’nin bu konuda da teslimiyetçi davrandığını belirten muhalefet, durumun ülkenin tehlikeli gidişinin bir göstergesi olduğunu belirtmişlerdi.

Reuters AKP’yi karıştırdı
İngiliz Haber Ajansı Reuters’in ismini vermediği AKP’li bakanlara dayandırdığı haber ortalığı karıştırdı. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, “Son zamanlarda (ismi açıklanmayan bir bakan, milletvekili şöyle bir açıklama yaptı) şeklinde haberler çıkıyor. Ben bu haberlere itibar etmiyorum. Bu haberleri yapanlar, bu açıklamayı yapan bakan ya da milletvekili kimse açıklasınlar” dedi. 40 yıllık CHP’li yeni AKP’li bakan  Ertuğrul Günay da,  ismi verilmeyen bakanın kendisi olmadığını söyledi. Günay, “Ben böyle bir bakan olabileceğini düşünemiyorum doğrusu. Tabii ajansı yalanlamıyorum ama eski bir bakan mıdır? Kendisine bakan süsü vermiş birisi midir bilmiyorum” diye konuştu. Reuters, haberinde AKP’li bakanların partinin kapatılacağını düşündüğünü ve yeni bir parti kurma hazırlığı yapıldığını duyurmuştu.

Mehmet Ali Şahin, AB’nin dayatmacılarından Rehn’e 6 Mayıs’ta bugüne kadar sır gibi sakladıkları ve kimseyle görüş alışverişi yapmadan hazırladıkları Yargı Reformu Strateji Planı’nı vermişti.