Yapay zekanın yönlendirdiği drone insan pilotları geçti

Yapay zekanın yönlendirdiği drone insan pilotları geçti

Drone yarışları giderek popülerleşen bir spor haline gelirken, İsviçre'deki Zürih Üniversitesi'nde geliştirilen yapay zeka destekli drone, ilk kez deneyimli insan pilotları geride bıraktı. Bu algoritma sayesinde drone’lardan denetim, arama kurtarma ve daha fazla alanda faydalanılabilecek.

Üniversitenin Robotik ve Algı Grubu''ndan bir ekip, drone''ların, uçuşun her noktasında en uygun rotayı hesaplayabilmesi için bir yörünge planlama algoritması geliştirdi.

Independent Türkçe’de yer alan habere göre, grubun daha önce geliştirdiği otomatik pilotaj algoritmaları, rota üzerindeki engellerden kaçınabildiğini ve gerekli noktalardan başarıyla geçebildiğini kanıtlamıştı.

Ancak bu algoritmalar, deneyimsiz drone pilotlarından bile yavaş kalıyordu. Ekibin yeni algoritmayla elde ettiği sonuçlarsa belirgin şekilde daha iyiydi.
Ekibin lideri Davide Scaramuzza, "Drone''umuz deneysel bir yarış pistinde birinci sınıf iki insan pilotun hızını aştı" ifadelerini kullandı:
Algoritmanın yeniliği, drone''ların sınırlamalarını tam olarak dikkate alan, zamansal açıdan en uygun yörüngeleri hesaplayan ilk algoritma olması.
Drone''ları son derece hızlı hareket etmesi, yalnızca spor için değil, doğal afet bölgelerine bu cihazlarla yardım götürülebilmesi için de gerekli.

Zira drone''ların afet bölgelerinde yararlı olmaları için hızlı da olmaları şart. Sınırlı pil ömürleri nedeniyle, bir afet bölgesinde hayatta kalanları aramak, bir binayı kontrol etmek veya kargo teslim etmek gibi görevlerin mümkün olan en kısa sürede tamamlanması gerekiyor.

Bunu yaparken de pencereler ve odalar gibi bir dizi ara noktadan geçerek, her konumda en iyi yörüngeyi hesaplamak ve duruma göre hızlanıp yavaşlamak zorunda kalabilirler.

Yeni algoritma ise drone''u bir devre üzerindeki bir dizi ara noktadan geçmesini sağlarken, bu esnada izleyebileceği en hızlı yörüngeyi hesaplayabiliyor.
Öte yandan hız deneyinde kendini kanıtlayan bu algoritmanın da sınırları var. 

Örneğin uçuş planlaması, drone''un yerleşik bilgisayarının sağlayabileceğinden daha fazla bilgi işlem gücü gerektiriyor.
Bu nedenle şu anda birkaç dakikalık uçuşu planlamak bir saat kadar sürüyor. Uçuşları gerçek zamanlı yönetmek içinse daha verimli algoritmalar veya daha iyi drone bilgisayarları gerekiyor.

Öte yandan araştırma ekibi bu konuda da iyimser.
Ekip üyelerinden Philipp Föhn, "Çevrimiçi yeniden planlamanın yakında mümkün olabileceğine inanıyoruz" diye açıklıyor.
Bunun yanı sıra araştırmacılar, harici kameraların drone''a gerçek zamanlı konum bilgisi sağladığını ifade ediyor. Yani söz konusu drone, her an nerede olduğunu hesaplamak için harici kameralara güveniyor.

Ancak bilim insanları gelecekteki çalışmalarda yerleşik kameralar kullanmak istiyor.
Yine de otonom bir dronun insan pilotlardan daha hızlı uçabileceğinin gösterilmesi umut verici olarak görülüyor. Scaramuzza, konuyla ilgili düşüncelerini şöyle açıklıyor:

Bu algoritma sayesinde drone''lar denetim, arama kurtarma ve daha fazlasını içeren çok büyük bir uygulama alanına sahip olabilir.

İlgili Haberler