Bilim adamları, robot teknolojisi konusunda önemli bir aşamaya geldi. Robotlar artık sadece kendisine verilen komutları yerine getirmekle kalmıyor, bir çok işlemi kendisi yapar hale geldi. Bu da korkuları körüklüyor; “Ya bir gün bu robotlar insanlardan daha zeki olursa.” Apple’ın kurucu ortaklarından Steve Wozniak, düşünme yeteneğine sahip insan gibi görünen makinelerin yıllar önce hayal gibi geldiğini, şimdi bunun gerçekleştiğini söylemesinin ardından ünlü fizikçi Stephen Hawking, “Kontrol edilemeyecek bir noktaya gelen yapay zekalı makineler insan ırkının sonunu getirebilir” demişti.
Nesnelerin interneti
Microsoft’un sahibi Bill Gates de “Ben yapay zekadan kaygı duyanlar grubundayım. Önce makineler bizim için çok iş yapacak ve süper zeki olmayacak. Bunu iyi yönetebilirsek çok olumlu olacak. Ancak sonraki yıllarda zeka endişe yaratacak kadar güçlenecek” ifadelerini kullanmıştı.
Son günlerde en büyük tartışmayı ise “nesnelerin interneti” oluşturuyor. Bu kavram, “Aklınıza gelebilecek her nesnenin bir şekilde internete erişip, diğer cihazlarla iletişim halinde olması, yani bir anlamda yapay zekaya sahip olması” anlamına geliyor. Bugün bunun temelleri akıllı telefon ve televizyonlar, tabletler, kişisel bilgisayarlar aracılığıyla atılmış durumda. Bu teknoloji harikası ürünler çeşitli yollarla birbiriyle bağlantı kurabiliyor. Şimdilik buradaki tehlike, “güvenlik” le ilgili. Yani internet üzerinden ya da diğer bağlantılarla veri çalınması ya da virüs bulaştırılması olarak karşımıza çıkıyor. Bu da “yapay zeka” nın değil de kötü niyetli kişilerin başrolde olduğunu gösteriyor. Zaman zaman internet ve bilgisayar güvenliği firmaları, sistem açığı nedeniyle bazı programların “nesnelerin interneti” çerçevesinde birbirine bağlı cihazları etkilediği yönünde uyarılarda bulunuyor. Bunlar çeşitli yamalar aracılığıyla ya da antivirüs programları aracılığıyla berteraf edilebiliyor. Ancak, eğer bu nesneler tam anlamıyla “zeki” bir hale gelirse, o zaman insanoğlu gerçekten büyük tehdit altında olacaktır. Bu çerçevede insanların kendilerini teknoloji ürünlerine bağımlı hale getirmememesi hayati önem taşıyor.