Yanlışlıkların kitabını yazdı

Yanlışlıkların kitabını yazdı

Yanlışlıkların kitabını yazdı

* YARGITAY Onursal Başkanı Sami Selçuk, Ümraniye davasındaki hukuk yanlışlarını kitap haline getirdi. Selçuk, “Dava siyasi, adı da öyle seçildi. Toplum ikiye bölündü. Mitolojik ve politik anlam yüklendi. Dava bu adla daha baştan kirletilmiş oldu” diyor.


Haber: Salim YAVAŞOĞLU
Selçuk: Ergenekon davanın siyasi adı
Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk, Ümraniye davasındaki hukuk yanlışlarıyla ilgili bir kitap yazdı. “Batıgil Demokrasinin ve Hukukun Doğugil Serüveninden Kesitler / Adıyla Siyasallaşan Bir Dava: Ergenekon” adlı kitabında soruşturmadaki hataları kaleme alan Selçuk, özetle şu görüşlere yer verdi: Ergenekon diye bir dava yoktur. Sadece Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ne karşı başkaldırı suçu ve davası vardır. Davanın hukuki adı bu. Siyasi adı ise Ergenekon. Demek davayı siyasileştirme, daha işin başında, ona ’Ergenekon’adını koyanda başlamıştır. Bu adla birlikte kimileri sanki bir Börteçine peşindedir.

Duyarlı olmalıyız
Bugün Türkiye, 115 yıl sonra bir Dreyfus Davası olayını yaşıyor. Toplum ikiye bölünmüş. Ergenekon diye mitolojik ve politik anlam yüklü, toplum bilincini saptırıcı bir dava karşısındayız. Dava bu adlandırmayla birlikte daha baştan kirletildi. Kanımca bu yüzden daha da duyarlı olmak zorundayız. Olayda hukuksal yanlışlıklara değinenleri, davayı sulandırmak isteyen, ordu yanlıları; bunları dile getirmeyenleri ordu karşıtı diye göstermek, karalamak sığlıktır. Herkesin ve özellikle tutuklu bulunan kuşkuluların iddianameleri makul sürede yazılmalıdır. Yazılmazsa ve hangi eylemlerden dolayı yargılandıklarını bilme haklarına saygı duyulmazsa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6. maddesine göre adil yargılanma hakkı çiğnenmiş olur.

Gözaltı son çaredir
Özel yaşamı ve konut dokunulmazlığını çiğneyen arama, mülkiyet hakkını örseleyen el koyma, birey özgürlüğünü ortadan kaldıran gözaltı, tutuklama gibi işlemler birer önlemdir. Kural gereği ’istisna’dır. Zorunlu olduğunda başvurması gereken ’son çare’dir, ’sıra dışı’dır. Öyleyse özenle kullanmak gerekir.