Orman yangınlarının çoğunluğunun, mercek görevi gören su dolu cam ve pet şişelerin doğaya atılmasından kaynaklandığı bildirildi
Türkiye’de her yıl yaz mevsiminin gelmesiyle binlerce hektar ormanlık alan, çıkan yangınlar sonucu kül olurken, yetkililer, vatandaşları bu tür olaylara engel olabilmek için uyarıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Doğan Kara, Türkiye’de 1937’den bugüne kadar 68 bin 214 orman yangını meydana geldiğini, yaklaşık 1 milyon 533 bin hektar orman alanının yandığını söylerken, yanlış bilinen bir gerçeğe de vurgu yapıyor.
Piknikçilere uyarı
Orman yangınlarının genellikle söndürülmeden atılan sigara izmaritinden çıktığının düşünüldüğünü kaydeden Kara, “Orman yangınlarının yüzde 14’ü kasten, yüzde 15’i dikkatsizlik, yüzde 3’ü yıldırım, yüzde 48’i ise bilinmeyen nedenlerle çıkmaktadır. Bilinmeyen nedenler ise aslında içinde su bulunan pet ya da cam şişelerin doğaya atılmasından kaynaklanmaktadır” dedi. İçinde bir yudum dahi su bulunan pet şişenin, yangına sebebiyet verme konusunda camdan daha tehlikeli olduğunu söyleyen Kara, “Piknik yapanlar pet şişelerdeki suyu tüketmeden doğaya atıyor. Şişede çok az da olsa kalan su, güneş açısını bulduğunda mercek görevi görerek ışığı bir noktaya odaklıyor ve yangına neden oluyor. Hem piknikçileri hem de yoldan geçenleri su dolu pet şişeleri doğaya atmamaları konusund uyarıyoruz” diye konuştu.
Doğan Kara, pet şişelerin, içindeki su tamamen boşaltılmadan güneş ışığına maruz kalacak yerlere bırakılmaması uyarısında bulundu.