YABANCI YAZARLARA GÖRE ÇANAKKALE SAVAŞLARINDA MUSTAFA KEMAL’İN ROLÜ -8-

YABANCI YAZARLARA GÖRE ÇANAKKALE SAVAŞLARINDA MUSTAFA KEMAL’İN ROLÜ -8-

Topyekûn bir saldırı ile düşmanı uykuda imha etmeye karar verdi

9 Ağustos 1915 günü Albay Mustafa Kemal’e bağlı 7. ve 12. tümenler Conkbayırı Bölgesi’nde müttefiklere karşı yeni bir saldırı gerçekleştirdi ise de bu saldırı başarısızlıkla sonuçlandı. Bunun üzerine Albay Mustafa Kemal savaş planında değişikliğe giderek topyekûn bir saldırı ile düşmanı uykuda imha etmeye karar verdi. Bu planı hemen uygulamaya koyan Albay Mustafa Kemal, 10 Ağustos 1915 günü Conkbayırı’nda sabahın 03.30’unda düşman uykuda iken askerlerine topyekûn saldırı emir verdi. Bu saldırı sonrası müttefik askerleri 971 no’lu Kocaçimen Tepesi’ni ele geçiremeyeceklerini anlayıp artık bundan sonra yeni bir saldırı planı hazırlamadılar. Bu saldırı müttefiklerin Çanakkale Cephesi’ndeki son saldırısı oldu (Bean II, 1940: 709-717).
Christopher Pugsley ’The Anzak Experience’adlı eserinde Çanakkale Cephesi’nde Anafartalar Muharebeleri ve Albay Mustafa Kemal ile ilgili şunları yazar:
Ağustos ayına gelindiğinde müttefik orduları Komutanı Ian Hamilton, Çanakkale Boğazı’nı geçip Osmanlı Devleti’nin Başkenti İstanbul’u almak için yeni bir saldırı planı hazırlamaya karar verdi. Hamilton bu planı Anzak General Birdvvood’a hazırlattı. Bu plana göre müttefik güçler hiç zaman kaybetmeden Türk ordusuna yan taraftan yani Kuzey Anafartalar ve Güney Seddülbahir bölgelerinden saldırarak onları abluka altına alacak ve daha sonra da 971 no’lu tepeyi yani Kocaçimen Tepesi’ni ve Conkbayırı’nı ele geçirecekti. Bu planda yine en önemi görev Anzakların olacak ve onlar Kanlısırt Bölgesi’ni alacaktı. Ancak bu planın gerçekleşmesi için ek kuvvete ihtiyaç vardı. Bu nedenle Hamilton, İngiliz Savunma Bakanı Kitchener’den 4 tümen ek kuvvet talep etti. Kitchener ise son şans olarak bu planın başarılı olması için Hamilton’a 7 tümen gönderdi. Bu kuvvet Hamilton’un talebinin çok üstündeydi. Bu arada Türkler de zamanı iyi değerlendirip orduya silah ve lojistik destek sağladı (Pugsley,2004: 98).
6 Ağustos 1915’de Anzaklar, Conkbayırı’na doğru yeni bir saldırı başlattı. 8 Ağustos’ta Anzaklar, Türk siperlerine ulaştılar ve burayı da geçerlerse artık Conkbayırı’nı ele geçirmeleri çok kolay olacaktı. Siperler arasındaki mesafe 200 metreye düştü. İşte bu sırada Albay Mustafa Kemal’i derin bir düşünce sardı (Pugsley, 2004: 104).
Bu durum karşısında 9 Ağustos 1915’de Anafartalar Grup Komutanı Albay Mustafa Kemal, bulunduğu yerde pozisyonunu güçlendirmek için müttefik ordusuna bir karşı saldırı başlattı. O günün akşamı hedefine ulaşan Albay Mustafa Kemal, yerini güçlendirdiği kanaatine vardı (Pugsley, 2004: 105).
10 Ağustos 1915 günü sabahı erken saatlerde Albay Mustafa Kemal, 3 Türk alayı ile Anzaklara karşı yeni bir saldırı başlattı. Bu saldırıya Anzaklar uykuda yakalandığı için hiç bir şey yapamadan çareyi kaçmakta buldular. Böylece Anzak cephesi dağılmış oldu. Aslında bu saldırı 9 Ağustos’taki saldırı kadar şiddetli değildi, ama saldırı ani ve Anzaklar uykudayken gerçekleştirildiği için etkili oldu (Pugsley, 2004: 112).