Yabancı öğrenciden 800 milyon dolar

Yabancı öğrenciden 800 milyon dolar

Türkiye, 2016’da 20 bin yeni uluslararası öğrenci bekliyor. Her öğrencinin yıllık ortalama 40 bin dolar harcadığı düşünülürse ülke 800 milyon dolarlık ilave döviz kazanacak

Eğitim Ekonomisi İş Konseyi (EEİK) Başkanı Mustafa Aydın, 2016’da 20 bin yeni uluslararası öğrenci beklediklerini, her öğrencinin yıllık ortalama 40 bin dolar harcadığı düşünülürse 800 milyon dolarlık bir döviz kazancından bahsetmenin mümkün olduğunu söyledi. Aydın, 2014 verilerine göre dünya genelinde yaklaşık 4,5 milyondan fazla öğrencinin başka bir ülkede üniversite eğitimi aldığını, yıllık uluslararası öğrenci bütçesinin 145 milyar dolara ulaştığını dile getirdi. 2014 verilerine göre Türkiye’de yüksek öğretimdeki öğrenci sayısının 5,5 milyona yaklaştığını belirten Aydın, uzaktan eğitim alanlarla birlikte yaklaşık 80 bin uluslararası öğrenci bulunduğunu, 2016 yılında bu sayının 100 bine ulaşmasını hedeflediklerini kaydetti. Aydın, her öğrencinin yıllık ortalama 40 bin dolar harcadığı düşünülürse, 20 bin yeni öğrenci ile 800 milyon dolarlık ilave bir döviz kazancından bahsetmenin mümkün olduğunu dile getirdi.

Teşvik edilmeli

Bu miktarın sadece 10 bin dolarına kadar olan kısmının üniversiteye harcandığını aktaran Aydın, “Geri kalan konaklama, perakende, gıda ve turizm gibi sektörlere harcanıyor” dedi. Türkiye’ye en çok öğrenci gönderen 3 ülkenin Türkmenistan, Azerbaycan ve İran olduğunu anlatan Mustafa Aydın, uluslararası öğrenci sayısının artırılması için devlet kurumlarının burs verdiği uluslararası öğrenci sayısını artırması gerektiğini belirterek şu önerileri sıraladı: “Devlet finansmanıyla ve EEİK gibi kurumların iş birliği ile özerk bir tanıtım ajansı kurularak hem ülkenin hem de ‘Study in Turkey’ markası yükseltilmelidir. Uluslararası tanıtım yapan üniversitelere verilen teşviklerin artırılmalıdır. Mezuniyet sonrası başarılı öğrencilere 1 yıllık çalışma imkanı verilmesi fayda sağlayacaktır. Öğrencilerin ülkeye giriş izinleri için bürokrasinin en aza indirilmesi gerekmektedir. İş dünyası ve meslek kuruluşları uluslararası öğrencilerin burs temini ve staj ayarlamalarıyla ilgili sorumluluk almalıdır. YÖK tarafından yurtdışında diploma tanınırlığı konusunda girişimlerde bulunulmalıdır.”