Yabancı basından küstah yorum

Yabancı basından küstah yorum

Yabancı basından küstah yorum

Süddeutsche Zeitung: Başbakan operasyon girişimiyle askere çok tehlikeli bir hareket serbestisi tanıdı. Bunun Erdoğan’a faturası ağır olabilir

Guardian: Kürtler arasındaki militan çevreler ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin şahinleri, hükümeti zor durumda bırakmak için şiddeti tırmandırdı

Gabar Dağı’nda 13 askerimizin şehit edilmesinin ardından Irak’ın kuzeyine operasyon ihtimali bile yabancı basını çileden çıkarmaya yetti. BBC’nin Türkçe internet sitesi http://www.bbc.co.uk/turkish adresinde yer alan medya özetlerine göre The Guardian gazetesi, hükümetin açıklamasını, orduya verilen bir ödün olarak görüyor. Gazetenin Avrupa editörü Ian Traynor’ın imzasını taşıyan haberde PKK’lılar ’ayrılıkçı Kürt isyancılar’ olarak nitelendirilerek, “Türk hükümeti, ordunun komuta kademesindeki muhaliflerine teslim olarak, Kuzey Irak’a baskınlar düzenlenmesine yeşil ışık yaktı” denildi. Orduyla hükümet arasında Nisan ayından beri yaşanan gerginliklere de geniş yer veren Guardian, “Erdoğan, generallerden daha hızlı hareket ederek sürekli bir adım ilerde gittiği için, ordudaki şahinler ile Kürtler arasındaki militan çevreler şiddeti tırmandırarak hükümeti zor durumda bırakacak” yorumu yaptı.

AB’yi unutun

Sınır ötesi harekat, Alman basınında öne çıkan konular arasında. Süddeutsche Zeitung gazetesi, son olayların ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan “ın askere olası bir operasyon için yeşil ışık yakma zorunda kaldığını belirtiyor. Haberde şu ifadelere yer veriliyor: ” Başbakan bu girişimiyle askere çok tehlikeli bir hareket serbestisi tanımıştır ve bu girişimin faturası Erdoğan’a çok pahalıya malolabilir.”

FINANCIAL TIMES

100 bin asker yığdı
Türkiye, Irak sınırına 100 bin kadar asker yığdı. Askerlerini Kuzey Irak’a göndermeye bir adım daha yaklaştı. Özel timler de sınırı geçerek PKK’ya nokta operasyonlarına başladı. 

EL PAIS.es

Kuvvetler hazırlanıyor
İspanyol El Pais gazetesi de, “Türk hükümeti, Kuzey Irak’ta PKK’lıları kovalamak amacıyla kuvvetlerini hazırlıyor” başlıklı haberinde, herkesin sert önlemler talep ettiğini yazdı.