Ya Kerkük ya bölünme!

Ya Kerkük ya bölünme!

Ya Kerkük ya bölünme!

İşgalcilere sırtını dayayan Barzani, “Kerkük benim olmazsa Irak’ı bölerim” diyerek Bağdat ve Ankara’yı tehdit etti

Washington ve İsrail’in desteği ile Türkmen kenti Kerkük üzerinde ’ince hesaplar’ yapan peşmerge lideri Mesut Barzani, yine tehditler savurdu. Kerkük’ün statüsünün referandumla belirlenmesini öngören Irak Anayasası’nın 140’ıncı maddenin ertelenmesine karşı çıkan Barzani, erteleme olması halinde Irak’ı böleceğini savunarak, referanduma karşı çıkan merkezi Irak yönetimini ve Türkiye’yi tehdit etti. Londra’da yayımlanan El Kuds El Arabi gazetesinin haberine göre, partisinin yetkilileriyle birararaya gelen Barzani, “140’ıncı maddenin öldüğünü söyleyenler,  o zaman Irak anayasasının da öldüğünü bilsinler. O zaman Irak’ın parçalanmasının sorumluluğunu da onlar üstlenirler” dedi. Barzani, Amerikan işgali sonrası Kerkük’e yüzbinlerce peşmergeyi yerleştirdikten sonra Türkmen kentini ’hayali Kürdistan’a bağlamak için harekete geçmişti.

Sınıra Amerikan üssü
Washington’un onayı ile Irak Anayasası’nı değiştiren peşmerge lideri, 140. maddeye dayanarak Kerkük’te referandum istiyor. El Kuds El Arabi gazetesi aynı haberinde, ABD’nin Irak-İran sınırı yakınlarında askeri bir havaalanı inşa edeceğini, bu nedenle Halepçe bölgesinde üs için peşmerge yetkililerden bin 500 dönüm arazinin tahsis edilmesini istediğini de yazdı.

140. madde sorun
Irak Anayasası’nın 140’ıncı maddesi başta Kerkük olmak üzere, ihtilaf olan bölgeleri ilgilendiriyor. İkinci maddede şu ifadeler yer alıyor: “ Çalışmalar, normalleştirme, nüfus sayımı ve sakinlerinin iradesini tespit için Kerkük’te ve diğer anlaşmazlık bölgelerinde  referandum düzenlenmesine kadar tamamlanmalıdır.” Referandum 12 Aralık 2007’de 6 ay süreliğine ertelenmiş, takvim belirtilmemişti.