Okulların açılmasının üstünden neredeyse bir hafta geçti ama binlerce öğrenci hâlâ liselere yerleşemedi. Okulsuz, açıkta bekleyen ve Anadolu liselerine kayıt olmak isteyen pek çok öğrencinin velisi, günlerdir bulundukları yerlerdeki milli eğitim müdürlüklerinde sorunlarına çözüm arıyor.
Cumhuriyet'te yer alan habere göre, liselere yerleştirme sürecinde açıkta kalan öğrenciler, il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri bünyesinde oluşturulan komisyonlar aracılığı ile yerleştirilmeye başlandı. Ancak, Anadolu liselerinin çoğu dolduğu, pek azında da çok az sayıda kontenjan kaldığı için öğrenciler imam hatip ya da meslek liselerine yönlendirilmeye devam ediliyor. İmam hatip ya da meslek lisesine gitmek istemeyen öğrencilere de açık liseden başka seçenek kalmıyor.
İmam hatip ve meslek lisesi istemedikleri için açıkta kalan çocuklarının Anadolu liselerinde öğrenim görmesini isteyen veliler, pek çok yerde ilçe milli eğitim müdürlükleri önünden ayrılmıyor. Yetkililer velileri, “birkaç gün izin verin sorun çözülecek” diyerek sakinleştirmeye çalışıyor.
DAYATMAYA DEVAM
Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan , “Ülke genelinde velilerin ve öğrencilerin temel talebi akademik liseler olmasına rağmen yerel yerleştirme ısrarı, okul türü sınırının dayatılması, merkezi sınavla öğrenci alan okullarda tercih hakkı kazanmasına rağmen kontenjan artırımı yapılmayarak yaşama geçirilen uygulamalarla en az yarım milyon öğrenci istemediği okullara zorunlu yerleşmek zorunda bırakılmıştır” dedi.
PLANSIZ SÜREÇ
Açıkta kalan üç bin öğrencinin, il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri ve okul idarecileri tarafından imam hatip ve meslek lisesi yazmak zorunda bırakıldığına dikkat çeken Aydoğan şunları söyledi:
“Öyle plansız bir süreç işletilmiştir ki öğretim yılının başlamasına rağmen öğrenciler hâlâ okullarına başlayamamış ve belirsizlik, dayatma devam etmektedir. Her öğrencinin istediği okulda eğitim görme hakkı vardır. İstemediği okul türünü dayatmak çocuk hakkı ihlalidir. Günlerdir veliler il/ilçe milli eğitim müdürlükleri önünde sorunlarına çözüm aramaktadır. Eğitim sisteminde, okullaşma politikasında yapılan yanlışların sorumlusu öğrencilerimiz, velilerimiz değildir. Öğrencilerimiz birer rakam değil, her biri bir yaşam ve ülkemizin geleceğidir. Açıkta kalan tüm öğrencilerimiz bir an önce istedikleri okul türüne yerleştirilmelidir.”