Vural Savaş: Savunma boş sözlerden ibaret

Vural Savaş: Savunma boş sözlerden ibaret

Vural Savaş: Savunma boş sözlerden ibaret

Savaş, “Bir kişinin geçmişte yaptıkları hedefini ortaya koymaktadır” dedi. 

Bu tür ifadeler lafügüzaf
Yargıtay Onursal Başsavcısı Savaş, Başbakan Erdoğan’ın geçmişteki beyanlarını sahiplenmeyen AKP savunmasını bu sözlerle eleştirdi


AKP’nin ön savunmasında yer alan görüşler, hukukçular tarafından yeterli bulunmadı. Daha önce Refah Partisi’nin kapatılması davasında iddianameyi hazırlayan Yargıtay Onursal Başsavcısı Vural Savaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM eski Başkanı Bülent Arınç’ın söylediklerinin Anayasa Mahkemesi tarafından değerlendireceğini kaydetti. Ön savunması değerlendiren Savaş, şunları söyledi:  “Burada ayrıma dikkat etmek gerekiyor, elbette öncelikle AKP Genel Başkanı olduktan sonra yapılan açıklamaları dikkate alınacaktır. Ancak geçmişi silinecek mi? Ceza verirken bile geçmişe dönük sabıka kaydına bakılmaktadır. Bir kişinin geçmişte yaptıkları hedefini ortaya koymaktadır. Genel başkan olmadan söylediklerinin iddianamede değerlendirilmesinde yanlış bir şey yoktur. Öte yandan Bülent Arınç TBMM Başkanı olarak seçildikten sonra parti ile alakası kesiliyor deniyor. Şu an da hangi parti de? Bunlar silinmiyor ki. Anayasa Mahkemesi bunları tek tek dikkate alınacaktır. Savunmadaki bu tür ifadeler lafügüzaftır.”

Kriter önemsiz
Savaş, AKP’nin ön savunmasının Venedik Kriterleri üzerine oturtulmasının çok önemli olmadığını söyledi. Venedik komisyonunun bir düşünce kuruluşu olduğunu dile getiren Savaş, “Venedik Komisyonu aldığı kararları 2000 yılında deklare etti. Ancak siyasi partiler yasalarında parti kapatma hükmü bulunan ülkeler bu hükümleri yasalarına koymadı” dedi.

Dış odaklara şikayet
Öte yandan, İzmir Barosu Başkanı Nevzat Erdemir de, AKP’nin Türkiye’yi dış odaklara şikayet ettiğini, savunmasını da bu çerçevede hazırladığını savundu. Savunmanın iç hukuk mevzuatına göre hazırlanması gerektiğini ifade eden Erdemir, “Dış odakların Türkiye’de devam eden bir davada taraf haline getirilmek istenmesi bağımsızlığımızı açısından son derece yanlış bir tutum” şeklinde konuştu.
Haber : Fatih ERBOZ