Vücuda sert bir cisim vurunca neden morluk oluşur?

Vücuda sert bir cisim vurunca neden morluk oluşur?

Vücudu sık sık bir yerlere vuranları sakar olarak tanımlarız ve bu kişilerin sürekli vücutlarının bir yerlerinde morluklar gözlemleriz. Peki bu morluklar nasıl oluşur hiç düşündünüz mü?

WebTekno''dan aktarılan bilgilere göre; vücudumuzun her noktasının kana ihtiyacı vardır. Bu sebeple geniş damarlardan yayılan ince kılcal damarlar bulunur. Tıpkı bir şehrin ana caddelerinden ayrılarak evlere kadar ulaşmamızı sağlayan sokaklar gibi. Bugün vücudunuzda morluk oluşmasının sebebini ve sonrasındaki sürecin nasıl işlediğine bakacağız.

FİZİKSEL DARBE ALAN YER NEDEN MORARIR?

Aslında vücutta oluşan morlukların çok ama çok basit bir açıklaması mevcut: Herhangi bir bölgeye aldığınız darbede derinin altındaki kılcal damarlar hasar görüyor. Bu hasar sonucunda da derinin altındaki yumuşak dokuya kan sızmaya başlayarak bereler oluşuyor. Bu bereler de dışarıdan bakıldığında bir morarma, çürüme şeklinde görülüyor. Yaşanan kaza anından sonra morluk günden güne farklı renge bürünecektir. Peki bunun sebebi ne?

MORARAN BÖLGENİN İYİLEŞME SÜRECİ NASIL İLERLER?

Yumuşak dokuya kılcal damarlar aracılığıyla sızan kan, vücut tarafından zamanla emilmeye başlar. Bu süreçte kan içerisindeki maddeler özümsenip uzaklaştırılır. Maddeler özümsendikçe de berenin rengi değişmeye başlar. İlk aşamada kanda bulunan demir yönünden zengin hemoglobin proteini bereye kırmızı bir görünüm verir. Bu süreçte yara hassas ve oldukça şiştir. Bu protein bir ila iki gün içerisinde parçalanarak demiri açığa çıkarır. Bunun ardından yaralı bölge mor bir renge dönüşür. Bir süre mor şekilde kalan bere, 1 hafta içerisinde yeşile döner. Yeşile döndüğünde yaranın artık iyileşmeye başladığı döneme girilmiş olur. Sonrasındaki haftada yaralı bölge sarı ve kahverengiye dönüşür. Kahverengiye dönüşen bölge, artık iyileşme sürecinin son aşamasına girmiş olur.

King''s College London doktoru Carsten Flohr konuyla ilgili şunları söylüyor: "Alyuvar hücreleri kendilerini çevreleyen dokuların içine girdiklerinde ölürler ve bağışıklık sistemini harekete geçirirler. Fagosit denen hücreler de onları içine çeker ve hemoglobini sindirir. Bu, mor mavi rengin sarı ve yeşile; daha sonra da kahverengiye dönüşmesine neden olan hemoglobin maddesidir. Bu dönüşüm iki hafta sürer."

Bu süreç genelde 2 hafta sürse de bazı ağır yaralanmalarda sürecin 4 haftaya kadar çıkması beklenir. Ayrıca bacak ve kollardaki bereler, vücudun diğer bölgelerine göre daha geç iyileşirler.

MORARAN BÖLGENİN DAHA HIZLI İYİLEŞMESİ İÇİN NE YAPMAK GEREKİYOR?

Moraran berenin daha hızlı iyileşmesi için öncelikle ilk aşamada hızlı davranmak gerekiyor. Kaza ilk yaşandığında kılcal damarların kanamasını durdurmak çok önemli. Bu noktada berelenen bölgeye buz uygulayabilirsiniz. Ayrıca yaralı bölgeyi kalp seviyesinden yukarı tutarak kan basıncını düşürebilirsiniz. Berenin oluşumunun ikinci gününden itibaren dolaşımı artırıp toplanan kanı dağıtmak için her gün moraran bölgeye 10 - 20 dakika arasında sıcak kompres yapabilirsiniz.