Virüs aşısı çıkmadan aşıyı satın aldılar: Zenginler şimdiden sıraya girdi

Virüs aşısı çıkmadan aşıyı satın aldılar: Zenginler şimdiden sıraya girdi

Yardım kuruluşu Oxfam International, potansiyel korona virüs aşı stoğunun yüzde 51'inin, ABD, İngiltere, Avustralya, Hong Kong-Macau, Japonya, İsviçre, İsrail ve Avrupa Birliği tarafından satın alındığını duyurdu.

KAYNAK: NTV

Oxfam International’ın yayımladığı yeni raporla birlikte, potansiyel korona virüs aşı adaylarının yarısından fazlasının zengin ülkeler tarafından satın alındığı ortaya çıktı. Dünya genelinde 200’ü aşkın ülkede ve bölgede görülen, korona virüs salgını nedeniyle vaka sayısı 30 milyonu ölü sayısı ise 945 bini aştı.

Etkisi her geçen gün salgının durması için tüm dünya gelecek bir aşıyı dört gözle bekliyor. Ancak aşının dünyadaki herkese adil olarak dağıtılmayacağı endişesi gittikçe büyüyor.

Yardım kuruluşu Oxfam, aşı çalışmalarının son aşamasında bulunan AstraZeneca, Gamaleya/Sputnik, Moderna, Pfizer ve Sinovac’ın aşı stoğunun yüzde 51’inin dünya nüfusunun yalnızca yüzde 13’üne sahip olan zengin ülkeler tarafından satın alındığını belirtti. Buna göre geri kalan yaklaşık 7 milyar insan, 2 buçuk milyar doz aşıyla yetinmek zorunda kalacak.

DÜNYADAKİ HERKESE YETECEK ÜRETİM KAPASİTESİ YOK

Söz konusu rapor, dünyada 945 bin insanın ölümüne yol açan hastalığı durdurmak için zorunlu görünen korona virüs aşısının herkese adil olarak dağıtılamayacağına dair endişeleri artırdı. Bununla birlikte, çalışmada ilaç devlerinin dünyadaki herkese yetecek kadar üretim kapasitesine sahip olmadığı vurgulandı.

"AŞILARIN BAŞARILI OLMASI HALİNDE DÜNYA NÜFUSUNUN ÜÇTE İKİSİ ONLARA ULAŞAMAYACAK"

Oxfam araştırmacıları konuyla ilgili yaptıkları açıklamada, "Bu beş aşının başarılı olacağı düşünülürse, dünyanın üçte ikisi (yüzde 61'i) en azından 2022'ye kadar aşıya ulaşamayacak. Bu aşıların başarısız olma ihtimali, insanların onlara ulaşamama ihtimalinden daha düşük" ifadeleri kullanıldı.