Vira Bismillah

Vira Bismillah

Vira Bismillah

Av yasağının önceki gün sona ermesiyle balıkçı tekneleri denize açıldı. Marmara’da balıkçılar umduğunu bulamazken, Karadeniz’de bolca çıkan palamut ve istavrit yüzleri güldürdü

Ağlarını onarıp teknelerini hazırlayan yüzlerce balıkçı, önceki gün av yasağının sona ermesiyle Kumkapı, Sarıyer, Rumeli Feneri ve Mimarsinan’dan ’Vira Bismillah’ sesleriyle Karadeniz ve Marmara Denizi’ne açıldı. Gece boyu süren hummalı bir çalışmanın ardından ilk ağlarını denize atan balıkçılar heyecanla ağları çekti. Sonar cihazlarıyla arama yapan balıkçıların hedefinde hamsi vardı. Marmara Denizi’ne çıkan balıkçılar az miktarda hamsi yakalarken, umduğunu bulamadı. Karadeniz’e açılan balıkçılar ise olumsuz hava koşulları nedeniyle ağ atamadan geri döndü.  Sabahın erken saatlerinde Kumkapı’daki balık haline getirilen sardalya ve istavrit kasaları doldururken, esnaf da hale gelerek ilk getirilen balıkları satın aldı.

Ağlar dolu çıktı
Karadenizli balıkçılar ise palamut ve istavrit ile dolu ağlarla kıyaya dönünce, sezona mutlu başladı. Dün gece saat 24.00’den itibaren av yasağının kalkması ile teknelerine binerek, yeni sezona ’merhaba’ diyen Trabzonlu balıkçıları, geçmiş yıllarda neredeyse yok denecek kadar az olan istavrit ve palamudun bu sezon çok daha fazla olması sevindirdi. Balık avından bol palamut ile dönen Vedat Akgün, “Biz sadece bir ağ attık, neredeyse 100 adet palamut vurdu. Geçmiş yılları herkes bilir, neredeyse palamut yok denecek kadar azdı. Böyle giderse hem vatandaş ucuz balık yer, hem de biz para kazanırız” diye konuştu. Trabzon Balık Hali’ne giren sezonun ilk balıkları, alıcılarını da yine aynı hızla buldu.Toptan satışlarda, palamut 4 ile 5 lira arasında, istavritin kasası ise 40 lira civarında satışa sunuldu.


Çinekop, palamut ve lüferden umutlu olan Kocaelili balıkçılar ilk günde az miktarda mezgit yakaladı.

 

Sahuru balıkla yaptılar
Ülke genelinde 21 bin, İstanbul’da ise bin 900 balıkçı balık avı sezonun ilk seferine çıktı. Marmara’ya açılan ve gece boyu denize ağ atıp ağ toplayan balıkçılar, tuttukları ilk balıklarla sahur yaptılar. Teknenin mutfağında kızartılan balığın nefis kokusu geceye yayılırken, balıkçılar hep birlikte oruç için niyetlenerek, ertesi güne hazırlandılar.


Barbunya 15 TL
1 Mayıs’ta başlayan av yasağının sona ermesinin ardından denizdeki ilk günde, İstanbullu balıkçılar umduğunu bulamadı. Az sayıda hamsi, sardalya ve istavrit avlandı. Samsun’da palamut tanesi 5 TL, istavrit 2,5 TL,mezgit 5 TL, barbunya ise 15 TL’den satışa sunuldu.


İstavrit ve palamut bereketi
Karadeniz’de balıkçılar bol miktarda istavrit ve palamut yakaladı. Geçmiş yıllara oranla gözle görülür derecede bir artış yaşandığını söyleyen balıkçılar, Samsun, Sinop ve Ordu’da da istavrit ve palamutun çok verimli olduğunu söyleyerek, “İnşallah güzel bir sezon geçireceğiz. Geçen sene ve daha önceki seneleri kıyaslamak zaten mümkün değil” diye konuştu.