Venezuela-Kolombiya arasında savaş rüzgarı

Venezuela-Kolombiya arasında savaş rüzgarı

Venezuela-Kolombiya arasında savaş rüzgarı

KOMŞUSU Kolombiya’nın ABD’ye ülkesindeki 7 askeri üssü kullanma izni vermesine sessiz kalmayan Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, ordu komutanlarından savaşa hazır olmalarını istedi. Sınıra 15 bin asker gönderen Chavez, “Savaşı önlemenin en iyi yolu budur” dedi. ‰ 4’te

Orduya savaş emri verdi
Kolombiya’nın ABD’ye askeri üslerini kullanma izni vermesi Venezuela’yı harekete geçirdi. Chavez: Savaşı önlemenin en iyi yolu, ona hazır olmaktır

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, ordusuna bölgede yaşanabilecek muhtemel bir çatışma için hazır olmaları emrini verdi. Emir, Kolombiya’nın ABD’ye askeri üslerini kullanma izni vermesinin ardından geldi. Kolombiyalı milislerin Venezuela’daki şiddet eylemlerini artırdığı gerekçesi ile geçen hafta 15 bin askeri komşu ülke sınırına gönderen Chavez, savaş hazırlıklarını hızlandırdı. Haftalık TV ve radyo konuşmasında halka ve orduya seslenen Chavez, olası bir savaş için her zaman hazır durumda olmalarını istedi ve “Savaşı önlemenin en iyi yolu, ona hazır olmaktır” dedi.

İşgal planının parçası
Kolombiya’nın, son yapılan anlaşmalarla ABD güçleri için ülkesinde daha fazla üs olanakları sağlamasının bölgesel istikrarı tehdit ettiğini belirten Chavez, çıkabilecek bir Venezuela-Kolombiya savaşının tüm Güney Amerika’ya yayılacağını kaydetti. Venezuela lideri Chavez, Washington ile Bogota yönetimi arasında geçen ay imzalanan askeri işbirliği paktının, ABD’nin Kolombiya üzerinden Venezuela’yı işgal etme planının bir parçası olduğunu dile getirdi.

İstikrara tehdit
Venezuela Devlet Başkanı Chavez, Bogota ile Washington arasında imzalanan askeri işbirliği anlaşmasıyla Kolombiya’nın Amerikan güçleri için ülkesinde daha fazla üs olanakları sağlamasının bölgesel istikrarı tehdit ettiğini savunuyor. Kolombiya hükümeti, Hugo Chavez’in son açıklamaları üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve Amerikan Devletleri Örgütü’ne başvuracaklarını duyurdu. Kolombiya, ayrıca Venezuela’ya, aralarındaki diplomatik gerilime karşı samimi bir diyalog çağrısında bulundu.

Sol cepheye karşı tampon bölge
ABD ile Kolombiya arasında imzalan anlaşmaya göre, Bogota yönetimi 7 askeri üssü 10 yıllığına Pentagon’a devredecek, bu süre zarfında ABD askerleri Kolombiya topraklarında harekat düzenleyebilecek ve herhangi bir hukuki süreçten muaf olacaklar. ABD Kongresi, askeri üslere verilmek üzere 46 milyon dolar öngören savunma bütçesini onayladı. Kolombiya ise, askeri antlaşmayı meclise götürmeden onayladı. Washington yönetimi, Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe’yi, Chavez ve Kolombiya ile sınırı olan Ekvador’un Devlet Başkanı Rafael Correa gibi diğer sosyalist liderlere karşı tampon olarak görüyor.