Vekil maaşına anayasal kıyak
Anayasa taslağında değiştirilmemiş madde kalmazken, 1982 Anayasasının milletvekili lehine maaşlarla ilgili bölüm aynen kaldı.
‘Richmond’da vekil maaşlarına güvence
AKP’nin ‘sivil anayasa’ olarak tanımladığı yeni anayasa taslağı çalışmalarında 1982 Anayasası’nın hemen hemen bütün maddelerinden önemli değişiklikler yapılmasına karşılık, milletvekili maaşlarını düzenleyen madde değişiklik yapılmadan yeni taslakta neredeyse aynen yeraldı. 1982 Anayasasında 86. maddede yeralan milletvekili maaşlarına ilişkin hükümler, 63. Maddede düzenlendi. Buna göre, milletvekilleri, emekli olmaları durumunda diğer çalışanlardan farklı olarak emekli maaşını almaya devam edecek.
Aylık 11 bin YTL
Diğer çalışanlarda ise emeklilikten sonra başka bir işte çalışmaları durumunda emekli maaşlarında ya önemli bir kesinti oluyor ya da tümüyle emekli maaşları kesiliyor. Anayasa değişikliği sırasında, taslaktaki hükümler aynen kabul edildiği takdirde, emeklilik hakkı kazanmış olan milletvekilleri aylık 11 bin YTL civarında maaş alabilecekler. Milletvekilleri 8 bin YTL civarında milletvekili maaşı, 3 bin YTL civarında da emekli maaşı alacaklar. Anayasanın 86. Maddesinde, “Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerine ödenecek ödenek ve yolluklar, kendilerine T.C. Emekli Sandığı tarafından bağlanan emekli aylığı ve benzeri ödemelerin kesilmesini gerektirmez” hükmü yeralıyor. Taslağın 63. Maddesinde de bu hüküm, sosyal güvenlik kurumlarının birleştirilmesi nedeniyle “Emekli Sandığı çıkarılarak korundu. Taslağın 63.Maddesi, “Milletvekillerine ödenecek ödenek ve yolluklar, kendilerine bağlanan emekli aylığı ve benzeri ödemelerin kesilmesini gerektirmez “ şeklinde düzenlendi. 86. Maddenin birinci fıkrasındaki, “TBMM üyelerinin ödenek, yolluk ve emeklilik işlemleri kanunla düzenlenir. Ödeneğin aylık tutarı, en yüksek Devlet Memurunun almakta olduğu miktarı, yolluk da ödenek miktarının yarısını aşamaz hükmü, taslağın 63. maddesine aynen taşındı.