İndependent Türkçe'de yer alan habere göre yeni bir çalışma Asya'ya özgü bir balık ailesi olan Balitoridae'ye mensup çok sayıda türün dört uzvunu kullanarak karada yürüyebildiğini ortaya koydu.
Keşif Dünya'da ortaya çıkan en eski canlıların karada nasıl yürümeye başladığına ışık tutabilir.
Balitoridae ailesine (tepe akışlı çopuk ya da nahir çopuğu) mensup bu küçük balıklara Güney Asya'nın hızlı akan nehirlerindeki kayalara tutundukları sırada sıklıkla rastlanır.
Journal of Morphology adlı hakemli dergide yayımlanan yeni çalışma Balitoridae ailesinden en az 11 türün karada yürüyebildiğini özel anatomik özelliklerini ayrıntılandırarak kanıtladı.
Daha önce bu aileye mensup olan ve kör olmalarıyla bilinen mağara melek balığı (Cryptotora thamicola) adlı tür karada yürürken görülmüştü ancak araştırma Balitoridae ailesinden diğer balık türlerinin de karada yürüyebildiğini gösterdi.
Çalışmanın başındaki New Jersey Teknoloji Enstitüsü'nden biyolog Brooke Flammang ekibiyle birlikte 29 tepe akışlı çopuk türünü X-ışını mikrotomografisiyle inceleyerek kas yapıları, şekilleri ve iskelet yapılarını diğer belirli türlerle karşılaştırdı.
Bu sırada Florida Doğa Tarihi Müzesi, Louisiana State Üniversitesi ve Tayland'daki Maejo Üniversitesi'nden uluslararası bir ekip bu türlerin evrimsel soy ağacını çıkarmak için 72 tepe akışlı çopuğun DNA'sını inceledi.
Fiziksel ve genetik incelemeler sonucu bu balıkların da sıradışı şekilde karada yürüme yeteneği olduğu ortaya çıkarıldı.
Flammang yaptığı açıkalamada "Birçok balıkta omurgayla karın yüzgeci arasında kemik bağlantısı yoktur. Bu balıklar farklı çünkü kalça eklemleri var. Bu kalça kemiği bir sakral kanat ve çalışılan balıklarda biz çok ince ve iyi bağlanmamış versiyondan sağlam bağlantılı olanına kadar üç farklı morfolojik varyant tespit ettik. Bunlardan en büyük, sağlam kalça kemiğine sahip olanların en iyi yürüme kabiliyetine sahip olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Kaynak: İndependent Türkçe