Düğünler kesat geçecek. Vatandaşın altın sevgisi geçim derdine yenildi

Düğünler kesat geçecek. Vatandaşın altın sevgisi geçim derdine yenildi

Enflasyon ve kur baskısı ile gelen zamlar arasında sıkışan vatandaş geçim derdine düşerken yatırım amaçlı perakende altın ile altın takı talebinde düşüş yaşandı.

Doların 15 liraya, euronun 16 liraya dayandığı, enflasyonun vatandaşın boğazına çöktüğü son dönemde vatandaşın güvenli liman olarak gördüğü altına da yatırım azaldı.

Geçim derdine düşen vatandaş yatırımdan da elini çekmek zorunda kaldı.

Dünya Altın Konseyi 2022 ilk çeyrek Altın Talebi Trendleri Raporu''na göre yılın ilk çeyreğinde yatırım amaçlı külçe ve altın para alımları dünya genelinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 gerileyerek 282 tona düştü.

Türkiye''de yatırım amaçlı külçe ve altın para satışları geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 77 düştü. Alımlar 44.3 tondan 10.1 tona geriledi.

Türkiye''de ilk çeyrekte altın takı satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17''lik düşüşle 7 tona geriledi.

Dünya Altın Konseyi analistleri TL''deki zayıflama ve artan fiyatların tüketiciyi alım yapmaktan alıkoyduğunu bildirdi.

Raporda “Türk tüketicilerin artan yerel enflasyon ve düşen gelirlerle mücadele ettiği bir dönemde altın talebinin düşmesi şaşırtıcı olmadı” denildi.

Mısır Merkez Bankası bu dönemde 44 tonla dünyada en fazla alım yapan merkez bankası oldu.

Bu ülkeyi 37 ton altın alımı ile TCMB ve 6 tonluk alımla Hindistan Merkez Bankası takip etti. Türkiye resmi altın rezervi büyüklüğünde 13. sıraya yerleşti.

TCMB’nin toplam rezervlerinde altının payı yüzde 28 oldu.

İlgili Haberler