Vatandaş yoksullukla boğuşuyor

Vatandaş yoksullukla boğuşuyor

Dört kişilik aile için açlık sınırı bin 904, yoksulluk sınırı ise 6 bin 585 liraya yükseldi. 16.5 milyon kişi açlık, 22 milyon kişi ise yoksulluk sınırının altında. Aile Bakanlığı’na göre Türkiye’de 11 milyon kişi ise sosyal yardımlarla ayakta duruyor.

Türkiye ekonomisi tarihin en ağır krizlerinden biriyle yüz yüze… Kurdaki yükselişle birlikte özel sektörün borcunun 220 milyar dolara dayanması, firmaları borç ödeyemez noktaya getirdi. 2018 yılında piyasadaki söylemlere göre, konkordato isteyen firma sayısı 3 bini geçti. Ancak Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise, sadece 356 firmanın konkordato ilan ettiğini açıkladı..  Sadece Eylül ayının ilk 19 gününde 47 büyük firma konkordato istedi. Enflasyon oranı yüzde 25'i geçerek, son 14 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu oran TÜİK'in açıkladığı ve içinde vatandaşın asıl temel ihtiyaçlarının olmadığı ürünlerin ortalama fiyatlarından elde ediliyor. Yani vatandaşın asıl belini büken, kira, faturalar ve eğitim giderleri içinde yok.

Bu temel ihtiyaçlar, enflasyon sepetine dahil edildiğinde korkunç bir manzara ile karşılaşmak mümkün. Örneğin, son bir yılda doğalgaza gelen zam yüzde 33 iken, elektriğe gelen zam ise yüzde 40'ın üzerinde... Merkez Bankası, doların ateşini söndürmek için faiz oranlarını yüzde 24'e çıkardı. Faiz bu haliyle zirveye koşarken, aynı zamanda enflasyonla yarışır hale geldi. Bu durum ihtiyaç ve konut kredi kullanımlarına balta vurdu ve özellikle gayrimenkul sektöründe satışlar çakıldı. İnşaat sektöründe bir çok firma iflasın eşiğine geldi.

36,5 MİLYON YARDIMA MUHTAÇ

2018 yılı açlık ve yoksulluk sınırının açıklanmasıyla birlikte acı gerçek ortaya çıktı. Dört kişilik bir aile için açlık sınırı bin 904 liraya, yoksulluk sınırı ise 6 bin 585 liraya yükseldi. Bu rakamlara göre Türkiye'de 16,5 milyon vatandaş açlık sınırının altında yaşarken, 22 milyon vatandaş yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Aile Bakanlığının verilerine göre Türkiye'de 11 milyona yakın vatandaş sosyal yardımlarla hayatta kalıyor.

3 MİLYON İNSAN BORCUNU ÖDEYEMEDİ

Resmi verilere göre Türkiye'de kredi kartı borçlu sayısı 32 milyon 39 bine yükseldi. Türkiye Bankalar Birliği'ne göre (TBB) 3 milyon 248 bin kişi kredi kartı veya bireysel kredi borcunu ödeyemediği için yasal takipte… Bu rakamlara göre vatandaşın yüzde 17'si bankalarla ihtilaflı durumda ve borcunu ödeyemiyor. Bankalar Birliği verilerine göre kişi başına ortalama bireysel kredi borcumuz 18 bin liraya çıktı. 24,8 milyon kişi kredi kartıyla, 92,4 milyar lira harcama yaptı. Kişi başına kart borcu 3 bin 730 lira oldu. Bankalardaki batık kredi tutarı her geçen gün artıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre, bankalardaki batık kredi tutarı 79 milyar liraya ulaştı. Batık kredi hacmi son 15 yılın en büyük yükselişini gösterirken, bu yılın ilk 8 ayında batık krediler 15,3 milyar lirayı aştı. Bu rakamın 6,4 milyar lirası son 2 ayda gerçekleşti.

İŞSİZLER ORDUSU BÜYÜYOR

2018 yılı işsizlik rakamlarına göre, Türkiye'de 3 milyon 670 bin işsiz var. Büyük firmalar tek tek iflas ederken, her geçen gün işsiz sayısı da tırmanıyor. TÜİK'in açıkladığı son verilerine göre işsizlik oranı ağustos da o.5 puan artarak  yüzde 11'1'e yükseldi. Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 0,4 puanlık artış ile yüzde 13,2 olarak tahmin edildi. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 0,2 puanlık artış ile yüzde 20,8 oldu. Bir başka deyişle her 5 gençten biri işsiz..

GAYRİMENKULLER VE OTOMOBİLLER BANKALARIN ELİNDE KALDI

Borcunu ödeyemeyen vatandaşın ipotekli gayrimenkulleri bankaların elinde kaldı. Bankalar bu şekilde elinde kalan gayrimenkulü satışa çıkardı. Türkiye'de faaliyet gösteren 22 bankanın satışa çıkardığı gayrimenkul toplamı ise 10 bini aştı. Antalya Otoparkçılar ve Oto ve Yıkamacılar Derneği Başkanı Hakan Topçu, haciz yoluyla bağlanan araç sayısının arttığını açıkladı. 4 ayrı otoparkı olduğunu belirten Hakan Topçu, bu otoparklarda toplamda 2 bin 500 araç, bin 800 motosiklet olduğunu söyledi. Aralarında 12 seneye yakın bekleyen araçların olduğunu vurgulayan Topçu, " Bu araç ve motorlar, hepsi yurt dışından dövizle aldığımız emtialar. Bunun Türkiye genelinde, otopark depolarını düşündüğünüz zaman bu durumun ülke ekonomisi için korkunç zararı var" diye konuştu.

İlgili Haberler