Vatandaş gıdadan bile kesti

Vatandaş gıdadan bile kesti

Vatandaş gıdadan bile kesti

Haber : Müge HASANÇEBİ


Vatandaş gıdadan bile kesti
Türkiye İstatistik Kurumu’nun büyümeye ilişkin açıkladığı rakamlar tartışılmaya devam ediyor. TÜİK büyüme rakamını yüzde 5.2 olarak açıklarken vatandaşın geçinebilmek için gıdadan bile kesinti yaptığı ortaya çıktı. Tüketimi kısma eğiliminin, bu yıl artarak sürdüğü gözlendi. 2007’de iç talep daralması, dayanıklı, giysi, mutfak eşyası gibi tüketim harcamalarında kendini gösterdi.

Büyüme serüveni

Vatandaş borç denizinde yüzerken bunları ödemek için krediye sarıldı. 1,000 YTL maaşla çalışan bir vatandaş borcunu ödemek için bankadan sabit faiz diye kredi çekti. Her ay 500 YTL’sini kredi borcuna yatıran vatandaş geri kalanla da yaşamaya çalışıyordu. Ancak yükselen enflasyon ve yaşam standardı vatandaşı gıda harcamasından azaltma yoluna götürdü. İşte Türkiye bu şartlarda büyüdü. Bu büyüme modeli, vatandaşın sürekli olarak açlık sınırında yaşam mücadelesini gerektiriyor Gıda ve içecek harcamalarında geçen yıl yüzde 6.6 çıkan artış, yüzde 1.2’ye kadar indi. Özel nihai tüketim harcamalarında da daralma fazlaca hissediliyor.

TÜİK’e göre büyüme hızı yüzde 5.2 olurken, vatandaşın gıda harcamaları geçen yıla göre ortalama yüzde 5 azaldı

Açlık sınırı 865 YTL
Kamu-Sen’in yaptığı araştırmaya göre, çalışan bir kişinin açlık sınırı bir önceki aya göre yüzde 0.33 oranında artarak 865 YTL’ye yükseldi. Yoksulluk sınırı ise bin 141 YTL oldu. Dört kişilik bir ailenin asgari geçim sınırı bir önceki aya göre yüzde 0.13 oranında artarak 2 bin 250 YTL oldu. Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı Ağustos ayında 885 YTL olarak belirlendi. Yapılan araştırmaya göre, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için günde 16.68 YTL harcaması gerekiyor.