Vali ve polise suç duyurusu

Vali ve polise suç duyurusu

Vali ve polise suç duyurusu

Türk-İŞ, DİSK ve KESK, 1 Mayıs’ta yaşanan olaylarda sorumlu gördükleri başta İstanbul  Valisi Güler ve Emniyet Müdürü Cerrah olmak üzere, tüm isimler hakkında suç duyurusunda bulunacak. Sendikalar, gelecek yıl 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlayacaklarını da şimdiden açıkladı.

Hükümet özür dilemeli
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, “1 Mayıs nedeniyle devleti, hükümeti temsil edenlerin hem bizlere, hem İstanbullulara, hem de Türkiye’ye bir özür borcu var” dedi

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, İçişleri ve Çalışma Bakanı, ile İstanbul Valisi ve İstanbul Emniyet Müdürü hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. Çelebi, DİSK, KESK ve Türk-İş’in 1 Mayıs değerlendirmesini ilişkin düzenlediği ortak basın toplantısında, “Taksim’i sadece emekçilere yasaklayarak toplantı ve gösteri yürüyüş hakkımızı gasp eden İçişleri ve Çalışma Bakanı, ’orantılı güç’, ’zor kullanma’talimatını veren İstanbul Valisi ve Emniyet Müdürü hakkında üç konfederasyon olarak suç duyurusunda bulunacağız” dedi. Uluslararası platformlarda da 1 Mayıs olaylarının takipçisi olacaklarını söyleyen Çelebi, 2009’un 1 Mayıs’ında da Taksim taleplerinin devam edeceğini belirtti. Çelebi, 1 Mayıs 2009 sürecinin şimdiden başlatılması gerektiğini vurgulayarak, tedbirlerin şimdiden alınmasını istedi. AKP iktidarının emekçi kitlelerine yaklaşımıyla emekçi düşmanlığı yaptığını belirten Çelebi “AKP demokrasi sınavından geçemedi. AKP Hükümeti zalimlerin safında yer almıştır” diye konuştu. Çelebi İstanbul Valisi hakkında 3 konfederasyon olarak suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Çelebi “DİSK olarak, 1 Mayıs 2008 tarihinde yaşanan bu hukuksuzlukları, Anayasa ve uluslararası sözleşmelerden doğan bütün etkili başvuru yollarını kullanarak, yargıya, ulusal ve uluslararası platformlara taşıyacağız. Bizim alnımız açık, vicdanımız rahat. Orantılı güç kullandığını iddia edenler gelsin kendilerini savunsunlar” dedi.

Taksim konusu bitmedi
Çelebi, Başbakan, İçişleri Bakanı ve validen özür beklediklerini kaydederek, “Devleti, hükümeti temsil edenlerin ilk önce hem bizlere, hem İstanbullulara, hem de Türkiye’ye bir özür borcu var. İkincisi şimdiden söylüyoruz, biz yine Taksim ısrarımızı talebimizden vazgeçmedik” diye konuştu. Süleyman Çelebi iktidar partisinin hiçbir yetkilisinden geçmiş olsun mesajı alınmadığını vurguladı.

 

Güler: Polisin karşısına çıkan işçi değildi
İstanbul Valisi Muammer Güler, 1 Mayıs’ta polisin karşısına çıkanların büyük çoğunluğunun işçi olmadığını ifade ederek, “Müdahalelerin büyük çoğunluğunda, yasa dışı örgütlerin veya yasa dışı örgütler adına yayın yapan bazı grupların ve onların etrafındaki marjinal yapılanmaların polise taşla, sopayla, sapanla, molotofkokteylleri ile saldırdıklarını gördük” dedi. Güler, 1 Mayıs’ta İstanbul’da yapılmak istenen kanunsuz toplantı ve gösteri yürüyüşleri ile polisin müdahalesiyle ilgili bazı haber, yorum, eleştiri ve değerlendirmelerin gerçeği yansıtmadığını ve bilerek veya bilmeyerek amacını aşar tarzda yapıldığını dile getirdi. (AA)

 

CHP’den Erdoğan’a gensoru
1 Mayıs’ta İstanbul ve Ankara’da yaşanan olayların ardından gensoru hazırlığına giren CHP, emniyet güçlerinin işçilere yönelik aşırı güç kullanımıyla ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında gensoru önergesi verecek. Baykal’ın gensoruyla ilgili bugün Meclis grup toplantısında açıklama yapacağı, önergenin yarın da Meclis Başkanlığı’na sunulacağı bildirildi. Bu arada, CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, verdiği soru önergesi ile İçişleri Bakanı Beşir Atalay’a göstericilere sopalarla müdahale eden polislerin tespit edilip edilmediğini sordu.

Bakanlar 1 Mayıs’ı konuştu
Dün Bakanlar Kurulu toplandı. Toplantı sonrası açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, 1 Mayıs’ta yaşanan olayları konuştuklarını belirterek, polisin tutumunu, “Keşke yaşanmasaydı ama yaşandı. AB meselesi sadece bir yasal düzenlemeden ibaret değildir. Onu yeterince özümseyemiyorsak uygulamada bazı aksaklıklar olmaktadır” sözleriyle değerlendirdi. Çiçek, Sendikalar Kanunu ile sendika kuruculuğu için Türk vatandaşı olma şartını ve üyelik için noter tasdikini kaldıracaklarını söyledi.


DİSK, KESK ve Türk-İş ortak basın toplantısı düzenleyerek, 1 Mayıs olayların-dan AKP’yi sorumlu tuttular.