Vakıflar Yasası’na tepkiler sürüyor

Vakıflar Yasası’na tepkiler sürüyor

Vakıflar Yasası’na tepkiler sürüyor

Önkibar’ın konukları CHP’li Şahin Mengü ile Doç. Dr. Ali Akyıldız, yasayla ilgili önemli uyarılar yaptı.

Türkiye’yi parçalar
CHP’li Şahin Mengü, Vakıflar Yasası’nda, Yunanlılar’ın Sevr’de isteyip de alamadığı tüm
imtiyazların yer aldığı uyarısında bulundu

CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, AB ve ABD dayatmasıyla AKP tarafından hazırlanan  Vakıflar Yasası’nın Türkiye’nin bağımsızlığını ipotek altına alacağını söyledi. Yeniçağ Gazetesi Ankara Temsilcisi Sabahattin Önkibar’ın hazırlayıp sunduğu bu haftaki Alternatif programında, Vakıflar Yasası enine boyuna tartışıldı. Önkibar’ın konukları CHP’li Hukukçu Milletvekili Şahin Mengü ile Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Akyıldız’dı. Türkiye’nin bağımsızlığını ipotek altına alacak Vakıflar Yasası’nın hukuki ve siyasi yönü olduğunu belirten CHP’li Mengü, tasarıya Fener Rum Patrikhanesi’nin ekümenik olma iddiasını göz önünde bulundurarak bakılması gerektiğini söyledi.

Din devleti projesi

Yasa tasarısının, ABD’nin 1990’lı yıllarda ortaya attığı “Yeni Dünya Düzeni Projesi” nin bir ayağı olduğuna dikkat çeken Mengü, Rusya devlet yapısının temelini oluşturan etkenlerden birinin de Ortodoksluk olduğunu hatırlattı. Mengü, şunları söyledi: “380 milyon Ortodoks Hıristiyan’ın yaşadığı dünyada etkin olabilmek için bu nüfusu kontrol altına almak gerekir. ABD’nin Rusya’yı kontrol altına alabilmesinin yolu da budur. Bunun için yapılması gereken, Rum Ortodoks Patrikhanesi’nin ekümenik hale getirilmesidir. Kısacası Vakıflar Yasası, ABD’nin, İstanbul’un göbeğinde Katolik Hıristiyanların Vatikan’ı gibi bir Ortodoks din devleti yaratma projesidir.” Ekümeniklik iddiasının masum bir talep olmadığını ve Türkiye için çok büyük tehdit olduğunu kaydeden CHP’li Şahin Mengü, “Ekümenikliği elde ettikten sonra orada kalmayacaklar. Daha sonra Türkiye’den toprak parçası koparmaya başlayacaklar” uyarısında bulundu. Mengü, Vakıflar Yasası’nın yürürlüğe girmesinin ardından devletin trilyonlarca lira değerinde gayrimenkulü cemaatlere devredeceğini kaydetti. AKP’nin Vakıflar Yasası’nda, Yunanlılar’ın Sevr’de isteyip de Türkiye’den elde edemediği tüm imtiyazların yer aldığını belirten Mengü, “Bu yasa, Türkiye’nin parçalanmasına çok ciddi katkıda bulunacaktır” diye konuştu.

Sonuçları ağır olur
Programın diğer konuğu Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Akyıldız da Türkiye’de vakıflarla ilgili yasal düzenlemelerin Medeni Kanun’da yer aldığını vurgulayarak, AKP’nin ısrarla ayrı bir yasa değişikliği peşinde koşmasına anlam veremediğini söyledi. Gayrimüslimler tarafından kurulan vakıfların Türkiye’deki varlıklarının, Lozan Antlaşması sayesinde meşruiyet kazandığını hatırlatan Akyıldız, devletin temelini oluşturan bu antlaşmadaki sınırlamaların tamamen kaldırılmasının çok ciddi sonuçlar doğurabileceğine işaret etti.

Ruhban okulu açılır
Programda, Vakıflar Yasası’nın Lozan Antlaşması’nı delen hükümleri de ele alındı. CHP Manisa Milletvekili Hukukçu Şahin Mengü, yasanın, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile aynı blokta yer alan ve devletin temelini teşkil eden Lozan Antlaşması’nı tasfiye ettiğini ve Lozan’ın temel unsurlarından biri olan “mütekabiliyet” ilkesini hiçe saydığını belirttti. Mengü, yasanın yürürlüğe girmesinin ardından Heybeliada Ruhban Okulu’nun da faaliyete geçebileceğini ve bir misyoner örgüt yapısına kavuşabileceğini öne sürdü. Mengü’nün bu tezine Doç. Dr. Ali Akyıldız’dan da destek geldi.

Siyasi kurum olur
AKP Hükümeti’nin azınlık vakıflarına, mal edinme, uluslararası ilişkiler ve şube kurma gibi olağanüstü imtiyazlar tanıyan bir yasa sunduğunu ifade eden Doç. Dr. Ali Akyıldız, “Bu ancak müstemleke ülkelerinde görülecek türden bir yasa” dedi. Akyıldız, faaliyet alanı genişletilen azınlık vakıflarının siyasi kurumlara dönüşeceğini belirterek, “Her biri uluslararası bağlantıları olan birer truva atı gibi etkin hale gelecek. Türkiye’nin siyasi hayatı yabancı vakıflara ait fonların boyunduruğuna girecek. Türkiye’de bir siyasi partiyle işbirliği yapabilecekler” dedi.

Mal varlıkları artar
Vakıflar Yasası’nın, Türkiye’deki azınlık vakıflarını “aktüel müesseseler” haline dönüştüreceğini ve bu vakıflara hukuksal statü kazandıracağını anlatan Doç. Dr. Ali Akyıldız, “Vakıflara uluslararası ilişkilerde sınırsız özgürlük verilecek. Mal edinmeleri ve bağış toplamalarına engel olunmayacak. Bu sayede Türkiye’deki azınlık vakıfları, ABD ve AB ülkelerindeki diaspora ve lobilerin sınırsız desteğini de alarak devasa mal varlıklarına sahip olabilecek” dedi. Akyıldız, yasanın yürürlüğe girmesinin ardından, azınlıkların tüzel kişilik kazanacağını da kaydetti.

Haber : Selda Öztürk Kay