Uzun ve sağlıklı yaşamanın ipuçları / DR. LEYLA ONAY

Uzun ve sağlıklı yaşamanın ipuçları / DR. LEYLA ONAY

Sağlıklı uzun yaşam fit bir vücuda sahip olmak herkesin arzusudur.

Obezite hakkında daha evvelki yazılarımda bahsettiğim gibi sadece az yemekle sağlanmaz. Bir çok hormonal, psikolojik, doğumsal faktörler obezite sebebidir. Dünyada 15 bin diyet önerisi vardır, ancak hiçbirine mutlak doğru diyemeyiz.

Japon kadınlarının uzun yasadıkları bilinir. Yapılan araştırmalarda Japon kadınların nerede bulunduklarını bilmediğimiz ayda 60 çeşit yiyecek tükettiklerine dair yayınlar vardır. Okinava adasındaki insanların çok uzun yasadıklarını duyarız, çok hareketli bir hayat sürdükleri yazılmakta ancak çok balık yedikleri için  uzun yaşadıklarına dair bir bilgi de yoktur.

Bu arada size tanınmış birkaç diyetten bahsedeyim;

Dash diyetinde protein (et, süt, yumurta ) meyva ve tuzsuz gıda önerilir. Yağ verilmez, ancak bu diyet tarzı sağlıklı değildir. Çünkü A, D, E, K vitaminlerini ancak yağ ile almak mümkündür.

Dukan dietinde; az karbonhidrat, az yağ (sebzeler, meyveler ), yüksek protein vardır.

Atkins dietinde ise; et, süt, protein ağırlıklı olup az miktarda yağ vardır. Yüksek protein böbrek taşı ihtimalini arttırır. Dünya Sağlık Örgütü ise beslenmenin %25''ini yağ, %25 protein, %50''sini de karbonhidrat (buğday, sebze, tahıl, baklagiller) olarak önerir.

***

Benim diyetimde ise; günde 2 veya 3 defa 3 dilim kepeği alınmamış tam buğday bayat ekmek, el ayası kadar et ve peynir (et; karışık her tür) günde 8-10 zeytin, bir büyük kase yoğurt veya koyu ayran, kilo başına 30 cc su, bir avuç dolusu meyva (çeşitli ), günde 2 tabak değişik sebze yemeği, zeytinyağı kullanılması  önerilir. Diyette az tuz kullanılması benim onerim arasındadır. Tuz iştah açar, tansiyonu yükseltir, uzun ve sağlıklı yaşamı bozar.

Acıkmadan yemek yenilmemelidir, her lokmayı 15 saniye çiğnemek doygunluk hissini çabuklaştırır. Yemekten evvel ve sonra su içmek önerilerim arasındadır.

Her yemek arası 4-5 saat olmalıdır, doyma hissi uyanması için yemek  oturarak yenmelidir. Sık sık yemek, diyetisyenlerin aksine tavsiyelerim arasında yoktur çünkü; her yiyecekten sonra pankreas insulin hormonu çıkararak kandaki şekeri bitirir, karaciğerde fazlasını depo eder. Tekrar açlık duygusu uyandırır.

Her zaman soylediğim gibi yarım saat istenilen tempoda yürüyüş uzun ve sağlıklı yaşamanızı sağlar. Ancak önerim ayrı istikametlerde yürüyerek zamanı daha kolay atlatırsınız, endorfın ve serotenin gibi mutluluk hormonunuz daha pik yapar, hatta vitrin seyrederseniz farkında olmadan çok daha fazla yürümüş olursunuz. İyi uyku sağlık ve beyin fonksıyonları için çok önemlidir. Erken yaşlanmamak için uykunuza, kilonuza çok dikkat edin. Senede bir kere kan, idrar ve vitamin tahlili yaptırın. Sigara kesin olarak yasak. Şarapta bulunan Resves atrol denilen antioksidanı mor, kırmızı meyvalardan da almak mümkündür. Emekli olmadan evvel daha sonraki hayatınız için proje üretmelisiniz. Derneklere üye olmak, arkadaşlarınızla  beraber proje üretmek ,hayvancılığa, kooperatifçiliğe yönelirseniz  geç yaşlanırsınız. Ülkenin problemlerini takip etmek, fırsat buldukça seyahat etmek beyin fonksıyonları üzerine müsbet tesir eder. Sağlıklı, uzun bir hayat dilerim.