Uzmanlara göre dalgalanma sürecek

Uzmanlara göre dalgalanma sürecek

Uzmanlara göre dalgalanma sürecek

UZMANLARA GÖRE, FED’İN VERDİĞİ MORAL EN FAZLA 2 HAFTALIK
Dalgalanma sürecek!

Piyasalar haftaya durgun başlarken, ekonomistler şu uyarıda bulundu: Geçen haftaki kriz en az iki ay daha devam eder

Son haftalarda ABD’de konut sektöründe yaşanan endişeler nedeniyle tansiyonun yükseldiği piyasalara ABD Merkez Bankası’nın (FED) iskonto faiz oranlarında yaptığı 0,50 puanlık indirim de çare olmayacağa benziyor.

Kredilere dikkat

FED’in iskonto faiz oranlarında yaptığı değişimin piyasaları en fazla 2 hafta rahatlatabileceğine dikkat çeken piyasa uzmanları, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın (İMKB) kısa sürede 2 ay önceki seviyelere dönmesinin çok zor olduğunu savunuyor. FED’in iskonto faiz oranlarında yaptığı değişikliği geçici bir çözüm olarak gören uzmanlar, para ve sermaye piyasalarındaki dalgalanmanın en az 2 ay daha devam edeceği görüşünde.  ABD’de kredi piyasasında başlayan daralmanın faiz oranlarını da yukarı çektiğine dikkat çeken uzmanlar, mortgage piyasasındaki krizin artık ekonomiyi de etkilemesi riskinin oldukça yüksek olduğuna dikkat çekiyor. Uzmanlar, dalgalanmaların bir sonucu olarak bankaların tüketici kredisi faiz oranlarını değiştirmeye başlayacaklarını söyledi.

Yurtdışında ibre şimdilik pozitif
Fed’in faiz düşürmesi, ABD borsalarının hızla yükselmesine neden oldu. Dow Jones yüzde 1.82, Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 2.20 prim yaptı. Asya borsaları da yeni haftaya son derece iyi bir başlangıç yaparak yüzde 3’ü aşan
yükselişlerle açıldı. Tokyo Borsası’nda yüzde 3’lük yükseliş yaşandı. Avrupa borsalarında da yüzde 1’e yakın artışlar görülüyor. Öte yandan piyasalarda bu hafta Japonya Merkez Bankası’nın faiz kararı beklenecek.

İMKB de nefes aldı
ABD’de son haftalarda yaşanan krize gebe olan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda da yurtdışı seyrine bağlı olumlu bir hava yaşanıyor. Ulusal 100 Endeksi haftanın ilk gününde de 46.148 seviyesinde günü tamamladı. Hisse senetleri ortalama yüzde 0,34 değer kazandı. Cuma günü 1,42 YTL’ye kadar çıkan dolar dün 1,33 YTL düzeyinden açıldı. Dolar en
düşük 1,3345 YTL’yi gördü.
Dolar daha sonra 1,35 YTL’ye yükselerek günü kapattı.

 

Haber : Müge HASANÇEBİ