Times’ta yer alan habere göre, Oral Health Foundation’dan diş sağlığı uzmanları, dişler için en iyi ve en kötü beslenme alışkanlıklarının neler olduğunu açıkladı. Bu yılki Büyük Britanya Ağız Sağlığı Raporu’na göre, insanların üçte biri tedavi edilmemiş diş çürüğünden muzdarip ve İngiltere Halk Sağlığı anketinden elde edilen veriler, erkeklerin ortalama yüzde 31,5’inde ve kadınların yüzde 23,6’sında çürük olduğunu ortaya çıkardı.
YİYECEK PARÇACIKLARINDAN VE BAKTERİLERDEN KURTULAN TÜKÜRÜK AKIŞI
Chicago Diş Hekimliği Koleji’ndeki Illinois Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, kerevizi “muhtemelen doğada, diş ipine en yakın şey” olarak nitelendirdi ve liflerinin ve yüksek su içeriğinin diş fırçalamayı taklit ettiğini iddia ettiler. Sert sebzeler dişler için iyidir çünkü onları yemek için gereken çiğneme, dişlerin yüzeylerini nazikçe fırçalamaya ve temizlemeye yardımcı olur. Ayrıca yiyecek parçacıklarından ve bakterilerden kurtulan tükürük akışını açıkladı.
Uzmanların diş sağlığı için sıraladığı diğer öneriler arasında ise şunlar:
Yemekten sonra mineralli su tüketmek
Şekersiz sakız çiğnemek
Günde 1-3 bardak siyah çay içmek
Dişleri fırçalamadan önce 60 dakika beklemek
Meyveyi orta karar tüketmek
Sadece bitki bazlı beslenmemek
Vitamin sakızlarından kaçınmak
Her gün bir parça peynir tüketmek
Nişastalı karbonhidratların yanında yeşillik tüketmek
ZAMANLA EROZYONA NEDEN OLABİLİR
Diş sağlığı söz konusu olduğunda gazlı, şekerli içeceklerin kötü olduğu bilinse de sağlıklı seçimler olarak düşünülen içeceklerin de aynı derecede zararlı olabileceği pek bilinmeyebilir. Araştırmacılara göre, portakal ve diğer meyve suları oldukça asidiktir ve zamanla erozyona neden olabilir.
Atıştırmak dişler için iyi değildir ve çürüğe yol açar. Bupa Dental Care’dan Faizan Zaheer, “Şekerli yiyecekler yemeniz gerekiyorsa, bunları yalnızca yemek saatleriyle sınırlayın. Yemek üzerine atıştırmakla aynı etkiye sahip olduğu için öğün aralarında şekerli içecekleri yudumlamaktan kaçının” diyor.