İHA’nın haberine göre; Sağlıklı bir iletişimin temelini işitme ve konuşma fonksiyonlarının oluşturduğunu belirten Kulak Burun Boğaz Kliniği’nden Dr. Öğr. Üyesi Murat Nabi Bulut şunları belirtti:
“İşitememe ve arkasından gelişen konuşma problemleri, kişide toplumsal dışlanmaya kadar uzanan problemler oluşturmaktadır. 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü dolayısıyla erken tanının önemi ve bu konuda farkındalık oluşturmak amaçlanmaktadır”
İletişimin günümüzün olmazsa olmazı olduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Bulut şunları ifade etti:
“Sağlıklı bir iletişimin temelini işitme ve konuşma fonksiyonu oluşturur. İşitememe ve arkasından gelişen konuşma problemleri kişide toplumsal dışlanmaya kadar uzanan problemler oluşturmaktadır. 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü dolayısıyla erken tanının önemi ve bu konuda farkındalık oluşturmak hedeflenmektedir. Yenidoğan bebeklere işitme tarama testinin yapılmasının önemine dikkat çekilmektedir”
İLK 6 AY ÖNEMLİ
Yenidoğan bebeklerde işitme problemi yaygınlığının binde 1-3 arasında olduğuna değinen Bulut şunları belirtti:
“Bu göreceli yüksek oran işitme kaybının erken teşhisi açısından son derece önemlidir. İşitme ve konuşma fonksiyonunun büyük oranda ilk 3 yaşta olgunlaştığı göz önüne alındığında; ilk 6 aya kadar varsa işitme kaybının erkenden belirlenip, problemin derecesine göre işitme cihazı veya koklear implant ile tedavi sağlandığında ileri yaşlarda telafisi mümkün olmayan sorun ortadan kalkacaktır”