“Her şey plan” diyen Mahir Kaynak’tan çok iddialı bir tespit:İş biter; ne ordu düşmanlığı kalır, ne darbe iddiası
Ele geçirilen belgelerle oynandı
TSK’daki bazı dokümanlar ele geçirildi ve bunlar bir darbe hazırlığına uygun biçimde yeniden düzenlenerek kamuoyuna sunuldu. Böylece darbe karşıtlığının yerleşmesi ve bu tavrın genele yayılması sağlandı. Kimse açıktan darbeciliği savunamaz ve bu yaygın tartışmanın dışında kalamazdı.
Şimdi, akıllı projenin 2. aşaması
DARBE karşıtlığı sağlandı, herkes demokrasi için kaleme sarıldı. Ancak ordunun prestiji korunmalıydı. Belgelerin değiştirildiği ortaya çıkınca ordu da aklanırdı. Şimdi çok akıllıca yürütülen planın 2. aşamasındayız. Belgelerin sahteliği anlaşılacak, ne darbe kalacak ne de ordu düşmanlığı...
Kaynak’tan ‘darbe’ teorisi
Eski MİT mensubu Kaynak, emekli general Çetin Doğan tarafından planlandığı öne sürülen “Balyoz Darbe Harekatı”nın çok akıllı bir biçimde yürütülen projenin ikinci safhası olduğunu öne sürdü
Haber:Önsel ÜNAL
Eski MİT mensubu Mahir Kaynak, “Balyoz Darbe Planı” iddiasının çok akıllı bir biçimde yürütülen projenin ikinci safhası olduğunu öne sürdü. “Belgelerin değiştirilmiş olduğu ortaya çıkacak ve ne darbe kalacak, ne de ordu düşmanlığı” diyen Kaynak, Star’da yayınlanan köşe yazısında şu tezi ortaya atıyor:
Herkes kaleme sarıldı
“Şimdi komplo teorisi de sayılabilecek bir proje sunuyorum. Silahlı Kuvvetler’deki bazı dokümanlar ele geçirildi ve bunlar bir darbe hazırlığına uygun biçimde yeniden düzenlenerek kamuoyuna sunuldu ve darbe karşıtlığının yerleşmesi ve bu tavrın genelleşmesi sağlandı. Kimse açıktan darbeciliği savunamazdı ve bu kadar yaygın olan tartışmanın dışında kalamazdı. Medyanın durumu askerlerin yemin törenini andırıyordu. Herkes ne kadar demokrasiden yana olduğunu göstermek için kaleme sarıldı. Ancak bu meselenin birinci safhasıydı ve darbe karşıtlığı sağlandı, ama planın bir de ikinci safhası vardı. Ordunun prestiji korunmalıydı ve bölgede oynayacağı rol için güvenilir bir kurum haline gelmeliydi. Kamuoyuna sunulan belgeler orijinal değildi ve elde edilen bazı bilgiler değiştirilmiş ve bir darbe planına uygun hale sokulmuştu. Eğer bu belgelerin, bir kısmının bile, değiştirilmiş olduğu tespit edilirse Ordu aleyhine yapılan yayınların maksatlı ve gerçek dışı olduğu kanıtlanmış olacaktı. Zaten ortaya atılan iddialar bunu kolaylaştırıyordu.
Darbe yapılamazdı
Mesela camiye atılacak bir bomba her kesimdeki halkı iktidar etrafında birleştirir ve bir darbeyi imkansız hale getirirdi. Bir darbecinin asla düşünemeyeceği bir eylem söz konusu idi. İstikrarı bozmak için eylemlerde askerlerin yer alacağı söyleniyordu. Bir tek asker bile böyle bir eylemi yaparken yakalanırsa, ki bu kaçınılmazdı, darbe yapılamazdı. Çünkü ordu kurtarıcı olarak yönetime el koyardı. Eylemi yapanla kurtarıcı aynı kurum olamazdı. Şimdi çok akıllı bir biçimde yürütülen projenin ikinci safhasındayız. Belgelerin değiştirilmiş olduğu ortaya çıkacak ve ne darbe kalacak, ne de ordu düşmanlığı.”
Mahir Kaynak kimdir?
1934 yılında Gaziantep’te doğdu. İlk ve ortaöğrenimini burada tamamladıktan sonra 1948’de Kuleli Askeri Lisesi’ne gitti. 1953’te Harp Okulu’nu bitirdi. 1967’de askerlikten ayrıldı. 1961’de mezun olduğu İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde asistanlık yaptı. 1965’te doktor, 1971’de doçent oldu. O dönemlerde Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) girdi. 1980 yılında MİT’ten emekli oldu. 1989’da iktisat profesörü oldu. 1993 yılında Gazi Üniversitesi’nden emekliye ayrıldı. Evli ve üç çocuk babası.