Tatil dönüşü adaptasyon sorunlarını nasıl aşabilirsiniz?

Tatil dönüşü adaptasyon sorunlarını nasıl aşabilirsiniz?

Tatil dönüşünde iş hayatına adaptasyon güçlüğüyle ilgili uzman klinik psikologdan dikkat çeken açıklamalar geldi.

Posta’nın haberine göre; Tatil sonrası iş hayatına adaptasyon güçlüğü çoğu kişide görülüyor ve bu durum son derece normal olarak göründüğü biliniyor. Ancak bu adaptasyon süresinin uzaması kişilerin iş ve sosyal yaşamlarında birtakım sorunların oluşmasına neden olabileceği vurgulanırken, Klinik Psikolog Müge Leblebicioğlu Arslan’dan dikkat çeken açıklamalar geldi.

Tatil dönüşü adaptasyon güçlüğü yaşayanlar için öneriler şu şekilde:

1. İŞ VE EĞLENCİ HAYATINIZDA DENGE KURUN

Dinlenme süreci sadece yıllık izin gibi tatil süreçleriyle ilişkili değildir. Kişilerin iş ve eğlence hayatında bir denge sağlıyor olmaları ruh sağlığı açısından son derece önemlidir.

2. İYİ OLMA HALİNİ TEK BİR NEDENE BAĞLAMAKTAN KAÇININ

Yapılan çalışmalar gösteriyor ki kişilerin yaşamdan aldıkları doyum ne kadar yüksekse psikolojik iyi olma halleri de o kadar yüksek olabilmekte olduğu vurgulandı. Yüksek yaşam doyumu için kişinin gerçekliği ile beklentisi arasında bir dengenin olması gerektiği bildirildi. Dolayısıyla yaşamdan aldıkları doyum yüksek olan kişiler bu sürece daha rahat uyum sağlayabilmektedirler. Yaşam doyumunu arttıran tek faktör tatil süreci değildir. Kişiler iyi olma halini tek bir nedene ‘’tatile gitmeye’’ bağladıklarında sonucu hüsran olabileceği vurgulandı.

3. İŞ HAYATINIZDA VAR OLAN MEVCUT PROBLEMLERİ ÇÖZÜMLEMEYE ODAKLANIN

Yapılan çalışmalarda iş memnuniyet düzeyi yüksek olan kişilerin tatil sonrası daha fazla yüksek adaptasyon gösterdikleri görülmektedir. Bununla birlikte iş hayatındaki problemler ya da düşük memnuniyet düzeyi kişiyi tatil öncesi de strese sokabilmekte ve ruh sağlığını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Dolayısıyla tatil öncesi örneğin ‘sorun yaşanılan kişiyle problemi konuşma, yardım isteme ya da iş yeri değişikliği’ gibi mevcut probleme yönelik çözüm odaklı yaklaşımlarda bulunmak psikolojik iyi oluş açısından son derece önemlidir.

4. TATİL SÜRECİNE DAİR GERÇEKÇİ BEKLENTİLER OLUŞTURUN

Tatile gitmeye yüklenen anlamlar gerçekçi boyutta olması, tatil sonrası sendorumunun oluşmasını engellemede son derece önemlidir. Örneğin; günlük hayatında işi ya da partneriyle problemleri olan birinin ‘’bir tatile gitsem kendimi çok iyi hissedeceğim.’’ şeklinde düşünebilir ve bu düşüncesi kişide tatile gitme isteğini harekete geçirebilir. Mevcut düşünce tatil kavramına büyük beklentiler yükleyen bir düşüncedir. Bu düşünceye sahip olan kişi mevut problemin kendisini değil hissettiği duyguyu gidermek istiyor olabilir. Kişi tatile gittiğinde duygusal anlamda kendisini daha iyi hissedebilir, hissetme yedebilir ancak tatil sonrası problemin halen devam ediyor olması kişinin mevcut iyi hissetme beklentisine uymayacağından, kişilerin duygusal anlamda güçlükler yaşamasına neden olabilir. Bu nedenle kişilerin, tatilin kısa ve keyifli bir süreç olduğu ancak tatil kavramının iyi hissetme halini sonsuza kadar olumlu yönde etkileyecek sihirli bir değnek olmadığını düşünmeleri psikolojik iyi oluş ve yüksek adaptasyon açısından son derecede önemlidir.

5. TATİL BİTTİ DİYE KENDİNİZİ EVE KAPATMAKTAN KAÇININ

Tatil sonrasında hobilerinizle ilgilenin, sosyalleşmeye zaman ayırın ve sevdiklerinizle birlikte vakit geçirin. Özellikle spor yapmak serotonin hormonu düzeyini yükselterek, tatil sonrası hissettiğiniz olumsuz duygunun yoğunluğunun azalmasına yardımcı olacaktır.

6. TATİL ÖNCESİ İŞLERİNİZİ BİRİKTİRMEKTEN KAÇININ

Tatile çıkmadan önce biriken işlerinizi azaltabildiğiniz kadar azaltın. Böylelikle tatil sonrası gelen sorumluluklarla baş edebilmeniz kolaylaşabilir.

7. TATİL SONRASINDA İŞLERİN BÜTÜNÜNE BİRDEN ODAKLANMAK YERİNE PARÇALARA BÖLEREK PLANLAMALAR YAPIN

Planlamalar başlangıçta kişide stres ve kaygı uyandırabilir. Ancak öncelikli tamamlanması gereken iş, proje ve toplantı gibi planların yapılması, belirsizliğin oluşturduğu olumsuz duyguyu azaltarak kişiyi uzun vadede rahatlatır.

8. ZORLANDIĞINIZ DURUMLARDA UZMAN DESTEĞİ ALMAKTAN ÇEKİNMEYİN

Tatil sonrası adaptasyonda yaşadığınız güçlükler giderek artıyorsa mevcut durumla baş etmekte güçlük yaşıyorsanız, duygu yoğunluğunuzda bir azalma olmuyor ya da duygunun şiddeti giderek artıyorsa, ve bu durum günlük hayatınızı, işinizi ve işlevselliğinizi olumsuz yönde etkilemeye başladıysa bu durumda psikoterapi desteği almanız psikolojik iyi olma haliniz açısından oldukça önemlidir.

9. TATİL SONRASINDA HAYATINIZLA İLGİLİ RADİKAL KARARLAR VERMEKTEN KAÇININ

Tatilin verdiği yüksek enerji ve motivasyon sizi yeni planlamalar yapmaya ya da hayatınızla ilgili önemli kararlar almaya itebilir. Ancak yüksek motivasyonla üzerine düşünülmeden ve planlama yapılmadan ‘iş yeri değişikliği, taşınma, yeni ve önemli bir proje’ gibi alınan kararlar uzun vadede kişiyi olumsuz etkileyebilir.

10. TATİL SÜRECİNDE RUTİNLERİNİZİ VE DÜZENİNİZİ TAMAMEN BOZULMASINA ENGEL OLUN

Rutinler kişinin ruh sağlığında önemli bir koruyucu faktördür. Tatil sonrası rutinlerde bozulmalar görülebilir. Bu süreçte günlük rutinize dönebilmek için kendinize zaman tanıyın. Özellikle tatilden bir kaç gün önce örneğin akşamları rutin saatlerinizde yatmak ve erken uyanmak gibi günlük rutinlerinize dönmeye çalışın.

İlgili Haberler