Zencefilin sağlığa yararları konusunda Diyetisyen Gamze Kalelioğlu bilgi verdi.
Zencefilin kışın çok tüketilen bir bitki olduğunu belirten Kalelioğlu, “Zencefil hem baharat hem de şifalı bir bitkidir. Dünyada da çok sevilen bir bitkidir. Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu (FDA), zencefilin çok az yan etkisi olan bir madde olduğunu söylemiştir. Zencefil çiğ ya da pişirilerek yenilebilir. Taze, kuru ve toz şeklinde de bulunabilir” dedi.
“ZENCEFİL MİDE BULANTISI VE KUSMAYI ENGELLEYEBİLİR”
Zencefilin mide bulantısı ve kusma gibi sorunlara iyi geldiğini anlatan Kalelioğlu, “Her gün 1 gram zencefil almanın mide bulantısı ve kusmayı durdurduğu, baş dönmesine de iyi geldiği kanıtlanmıştır. Yapılan araştırmalara göre hamilelikte zencefil kullanmanın bebeğe zararı olmadığı ve hamileliğin ilk dönemindeki mide bulantısı ve kusmaları önlemede çok etkili olduğu görülmüştür. Ama hamilelikte zencefil kullanırken dozunu ayarlamak için doktorunuza danışmalısınız” diye konuştu.
“KANSER TEDAVİSİNDE YAN ETKİLERİ AZALTABİLİR”
Zencefil ve kanser ilişkisine de değinen Kalelioğlu, şunları söyledi:
“Zencefil kanser tedavisinde kemoterapi, radyoterapi gibi tedavi yöntemlerinin yan etkilerini azaltmaya yardımcı olabilir. Zencefilin kemoterapiye bağlı organ zehirlenmesine karşı koruyucu etkisi olduğu, içindeki gingerol ve şogaol maddeleri sayesinde kansere karşı koruyucu etkisi olduğu ve kanser hücresinin büyümesini engellediği görülmüştür. Bir çalışmada kemoterapi öncesi verilen 530 miligram zencefil haplarının kemoterapiye bağlı bulantıları azalttığı tespit edilmiştir” ifadelerini kullandı.
“ANTİBAKTARİYEL ETKİSİ VAR”
Zencefilin antibakteriyel etkisinin yapılan çalışmalarda ortaya çıktığını dile getiren Gamze Kalelioğlu, “Zencefil ne kadar çok kullanılırsa antimikrobiyal etkisi de o kadar artar, bu yüzden geleneksel olarak bal ile birlikte soğuk algınlığı ve grip tedavisinde de faydası vardır. Yapılan diğer çalışmalarda zencefilin kan plazması ve LDL kolesterol seviyesini önemli derecede düşürdüğü, kireçlenme olan dizlerdeki ağrıyı önemli derecede azalttığı görülmüştür. Anti-inflamatuar ve antioksidan özellikleri nedeniyle eklem iltihabı ve kas iskelet rahatsızlıklarında olumlu etkisi vardır. Safra taşı olan ya da kanama riski olan hastaların doktor gözetiminde kullanması gerekir. Ayrıca yapılan birçok çalışmada her gün 2-4 gram zencefil kullanmanın egzersizlere bağlı kas ağrılarını geçirebileceği ve kas kaybını önleyebileceği kanıtlanmıştır. Çok yüksek dozlarda kullanılması durumunda ciltte iltihaplanma ve kalp ritminde bozulma gibi sorunlara yol açabileceği ancak normal dozlarda kullanılması durumunda ciddi bir yan etkisi olmadığı, sadece mide ekşimesi ve ishal gibi yan etkilere neden olabileceği görülmüştür. Her gün önerilen zencefil tüketim miktarı 1-2 gram/gün toz zencefil şeklindedir. Zencefil çayı için ise her gün 2 fincan içilmesi önerilir” diye konuştu.