Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) verilerine göre, Türkiye’de vatandaşların tüketici kredisi ve kredi kartı borcu, son bir yılda yüzde 37 arttı. Özellikle son dönemde, birbiri ardına açıklanan kredi paketleri ile vatandaşların borçluluk miktarı hızla yükseldi.
Yine BDDK verilerine göre, 5 Haziran haftasında 651 milyar TL düzeyinde olan tüketici kredisi ve kredi kartı borcuna, son 1 ayda tam 55 milyar TL daha eklendi. Son verilere göre, tüketici kredileri ve kredi kartı harcamaları 700 milyar TL’yi aşmış durumda.
Korona virüs salgını ile birlikte piyasaların daha da içinden çıkılamaz bir hal alması ile birlikte uzman isimlerden de bankada borcu olan vatandaşlara uyarılar geliyor.
İlk meslek yıllarında bazı bankalara avukatlık yapan halen mesleğini İstanbul'da icra eden Merve Gürcan, önceki Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şöyle konuştu:
Banka avukatlığı yaptığım dönemde öğrendiğim bir şey var, bankaya borçlanıp taksitle ödeyeceğinize, birinden borç alın yoksa o borç asla bitmez. Aslen bankalar asgariden ödeme yapan müşterileri daha çok severler çünkü faiz getirisi yüksektir.
“DÜZENLİ ÖDEME YAPAN MÜŞTERİYİ SEVERLER”
Konu hakkında İndependent Türkçe’den Ali Kemal Erdem’e açıklamalarda bulunan Merve Gürcan, bankaların genelde müşterilerinin limitini aşmasına izin verdiğini belirterek, “Bankalar kredi kartı verirken size bir limit verirler ama o limiti aşmanıza da izin verirler çoğu zaman. Siz ödeme gücünüzün çok üzerinde borçlanmış olursunuz. Asgari limitten ödeyen ancak düzenli ödeyen müşteriyi severler çünkü faiz getirisi yüksektir” diye konuştu.
“ÖDEME GÜCÜNÜZÜ AŞACAK ŞEKİLDE BORÇLANMAYIN”
Merve Gürcan vatandaşlara önemli uyarılarda bulunarak, şunları söyledi:
Bankalara ödeme gücünüzü aşacak şekilde borçlanmayın. Beyaz eşya almak için taksit yapılabilir ancak yoğurt, peynir almak için taksit yapmayın. Olabildiğince kısa vadeli krediler kullanmak ve geliriniz ve giderleriniz arasındaki dengeye uygun borçlanmaya dikkat etmeniz gerekir. Kredi ile kredi kapatmaya çalışmaktansa bir yakınınızdan borç almak her zaman daha iyidir.