Korona virüs salgını ile birlikte, iş hayatı da ofislerden evlere taşındı. Milyonlarca insan, işlerini evden yürütürken, evde masa başında uzun süreli çalışmanın da bazı sorunları beraberinde getirdiği biliniyor.
Milliyet’te yer alan habere göre Dr. Fevzi Özgönül, evden çalışan insanların uyması gereken 10 altın kuralı açıkladı. Yediğiniz yemekleri hareket edemezseniz harcayamazsınız, böylece bu yemekler sizde göbek, basen veya kalça olarak geri döner.
Aslında yediğimiz yemekler vücudun ihtiyacı olan besinleri içerir ve harcanmasına gerek yoktur. Harcamak adına aşırı spor yapmak aksine vücudun enerji dengesini bozar. Masa başında çalışanları, çok kolay birkaç öneri ile kilo almaması, hatta kilo vererek ideal bedene dönmesi mümkündür.
EKMEKTEN UZAK DURMANIZ GEREKİYOR
Masa başında çalıştığımız, bedenen çalışmadığımız için, yemek yerken ekmekten uzak duralım, gerekirse daha çok yemek yiyelim fakat doymak adına ekmek yemeyelim. Yaklaşık 3 gün içinde vücudunuz bu duruma alışacaktır.
HAREKET ETMENİZ GEREKİYOR
Hareketsiz kaldığımızda çalışması yavaşlayan organımız sindirim sistemimizdir. Bağırsakların içerisindeki yiyecekleri vücut içine emebilmek için, bizim az da olsa hareket etmemize ihtiyaçları vardır. Bu nedenle hastane koridorunda yürüyen hastalar aklımıza gelsin ve yavaş da olsa bağırsakların hareketlenmesi için biraz olsun yürümeye gayret edelim.
BACAKLARINIZI SIK SIK KARNINIZA ÇEKİN
Gün içerisinde masa altında bacaklarımızı karnımıza doğru çekip bıraksak bile hiç yoktan iyidir. Ara sıra da yerimizden kalkıp 2-3 adım atabiliriz.
ÖĞÜNLERİ ATLAMAYIN
Sabah kahvaltımızı ve öğlen yemeğimizi asla atlamayalım. Kahvaltı ve öğlen yemeği arasında en az 5 saat aralık bırakalım. Her iki öğünde de, az da olsa yiyelim.
AKŞAM YEMEĞİ İLE ARANIZA MESAFE KOYUN
Akşam yemeği için iyice acıkmayı bekleyelim. Akşam eve döndüğümüzde sanki yemeye mecburmuşuz gibi davranmayalım.
YOĞURT EN SIKI DOSTUNUZ OLSUN
Eğer masa başında çalışıyorsak saat 17:00 - 18:00 civarı acıkırız ama bu acıkma yemek isteği değil hareket isteğidir. İkisini karıştırmayalım. Akşam eve giderken yürümeye özen gösterelim. Saat 17:00- 18:00 civarında acıkma hissedersek süt, ayran, yoğurt gibi sıvı ve hazmı kolay bir yiyeceği tercih edelim. Acıkmamız geçtiyse tekrar iyice acıkıncaya kadar bekleyelim.
AKŞAM BUNLARAN UZAK DURMANIZ GEREKİYOR
Akşam, hazmı zor olduğu ve sabaha kadar sindirim sistemimizi meşgul edeceği için, meyve, salata ve kuruyemişlerden uzak duralım, bu tür yiyecekleri yemeyelim. Hazmı kolay pişmiş bir sebze yemeği, çorbayı veya pişmiş bir yemeği tercih edelim.
UYUMADAN VÜCUDUNUZ SİLKELEYİN
Akşam yatmadan hemen önce 3-5 dakika vücudumuzu silkeleyelim, ayaklarımız yerden kesilmeden zıplıyormuş gibi yapalım. Bu hareket gece uyuduğumuzda bağ dokusunda sallanan ve gevşemiş bölgelerde kolajen oluşmasını uyarır kaça ve göbek bölgesinden sıkılaşırız.
Gece çok geç uyumamaya çalışalım. Vücudun tekrar yapılanabilmesi için gece 23:00- 02:00 arasında en az 1 saat uyuyor olmamız gerekiyor. Bu önerileri gerçekleştirmeye çalışan kişiler ağır spor yapmasalar bile yavaş da olsa sıkılaşıp kilo vermeye başlarlar.
Kaynak: Milliyet
Hamilelik döneminde hangi testler yapılmalıdır?
Kadınlarda en sık görülen kanser türü!
Doların her seviyesini bilen ekonomist Remzi Özdemir yeni beklentisini açıkladı
ABD ambargosu Türkiye'yi ne kadar etkiler?
Nazım Hikmet'in 18 yaşında yazdığı şiirin sırrı ne?