Korona virüs salgınında en fazla ihtiyaç duyulan vitaminlerden birinin de c vitamini olarak açıklanmasının ardından portakala yönelik talep de arttı. Ancak hem hava koşulları hem de üretim eksikliği nedeniyle bu yıl fiyatlarında yükselme meydana gelen portakal ile ilgili yeni gelişmeler yaşanıyor.
NTV’de yer alan habere göre geçen yıl markette en fazla fiyat artışı, yüzde 79,39 ile portakalda oldu. Özellikle mayıs ayındaki aşırı sıcaklar nedeniyle portakal dalında zarar gördü. Ardından gelen sağanak ve selin seralara zarar vermesi, ürün kayıplarını artırdı.
"TANE İLE ALMAMIZ GEREKEN BİR DÖNEMDEYİZ"
Artan talebe karşın rekoltenin düşmesiyle portakalın kilogram fiyatı 8 lira ve üzerine çıktı. Portakalın tane ile alınması gerektiği bir dönemde olduğumuzu belirten Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, ''3-5 kg alalım yiyemeyince çöpe atalım dememeliyiz. Portakalı belki artık taneyle almamız gereken bir dönemdeyiz. Biraz da bu sebepten fiyat artıyor. Ciddi oranda meyvelerimizi sebzelerimizi heder ediyoruz'' dedi.
ÜRETİMDE BÜYÜK DÜŞÜŞ
Portakalın başkenti Antalya, ilkbahar aylarından bu yana küresel ısınmadan nasibini fazlasıyla aldı. Buna bağlı olarak gerçekleşen rekolte kaybına değinen Çandır, ''Biz zaten tüm bu etkileri gördükten sonra yüzde 30 ila yüzde 50 arasında bir kayıp bekliyorduk. Antalya'da şu ana kadar portakalda yüzde 30 azalma oldu. Bu azalış da portakal fiyatlarına yansıdı'' diye konuştu.
"FİYATLAR DAHA DA YÜKSELECEK"
Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu da portakaldaki dikkat çeken fiyat artışı rekolte düşüklüğüne bağladı. Rekolte düşüklüğünün sebebini de doğal afetlere bağlayan Sarıçobanoğlu, ''Artan fiyatlar üreticinin ayakta kalması için olması gereken noktada. Portakal yok, talep var. Haliyle fiyatlar artıyor'' dedi. Portakal fiyatlarında yükseliş beklediklerini de sözlerine ekleyerek ''Yükselmek zorunda çünkü ürün yok'' açıklamasında bulundu.