Doğal ürünlere olan ilgi her geçen gün artarken, bu ürünlerin içinde hangi vitaminlerin olduğu ve nelere iyi geldiği de en fazla merak edilen detaylar arasında yer alıyor. Milliyet’te yer alan habere göre Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, goji üzümünün bilimsel olarak kanıtlanan faydaları ve zararları hakkında bilgilendirmede bulundu.
İşte Kandıralı’nın verdiği bilgiler ışında goji üzümü ile ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar…
STRES VE İLTAPTAN KORUYOR
Yüksek seviyede antioksidan ve besin öğesi içerir. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan ve serbest radikal hasarıyla savaştıkları için vücudu yüksek seviyelerde oksidatif stres ve iltihaptan koruyan mükemmel bir antioksidan kaynağıdır.
Bağışıklık fonksiyonunu artırır ve kanserle mücadelede yardımcıdır. Yaban mersini ve ahududu gibi goji meyveleride yüksek seviyede antioksidan A ve C vitamini içerir. Bu iki besin öğesi bağışıklığı artırıp soğuk algınlığını önlemenin yanı sıra kanser ve nörodejeneratif hastalıklar gibi ciddi kronik problemleri önlemede de anahtar rol oynamaktadır.
CİLT YAPISINI KORUYOR
Bitkilerde ve meyvelerde bulunan bir pigment olan beta karoten içeriğinin zenginliği nedeniyle sağlıklı cilt yapısını teşvik eder, cildin güneşten zarar görmesini engeller ve doğal bir cilt kanseri savaşçısı gibi davranır.
Goji meyveleri UV ışınlarına maruz kalma, serbest radikaller ve diğer oksidatif stres formlarından gelen hasarı durdurmaya yardımcı olabilecek yüksek seviyelerde antioksidanlar (özellikle zeaksantin) nedeniyle maküler dejenerasyon için doğal bir tedavidir ve görme fonksiyonu için faydalıdır.
ŞEKERİ DENGELİYOR
Şekerin kan dolaşımına salınmasının kontrol edilmesine yardımcı olur, bu da glikoz seviyelerini dengelemede problem olan ani yükselme ve düşmeleri önlemeye yardımcıdır.
YARARLARI KADAR ZARARLARI DA VAR
1-Bazı ilaçlarla etkileşime girebilir
Antikoagülan (kan pıhtılaşmasını önleyici) olan warfarin gibi ilaçlarla etkileşir ve etkisini arttırır. Goji berry suyu, kanamayı artırabilecek bir bitkisel içecektir.
Goji meyveleri kan şekeri seviyelerini düşürebilir. Diyabeti yönetmek için olası tedavi seçenekleri olarak tanımlanmıştır. Ancak zaten diyabet ilacı kullanıyorsanız kan şekeri seviyelerinizi çok fazla düşürüp hipoglisemiye neden olabilirler. Tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın.
Goji meyveleri, vücudun aşırı duyarlı hale geldiği bir durum olan anafilaksiye (kurdeşen, hava yolu tıkanıklığı, gastrointestinal sorunlar ve şok) neden olabilir. Gıda alerjisi riski taşıyan kişiler, doktorlarından onay alana kadar goji meyveleri tüketmemelidir.
Goji meyveleri, kan basıncını düşüren ilaçların etkisini artırabilir. Bu, hipotansiyona veya kan basıncı seviyelerinin tehlikeli derecede düşük seviyelere düşmesine neden olabilir. Hipertansiyon tedavisi için ilaç kullanıyorsanız goji meyvelerini tüketmeden önce doktorunuza danışın.
DÜŞÜĞE NEDEN OLABİLİR
Goji meyveleri betain içerir. Betain ayrıca menstruasyon tetiklemek için de kullanılabilmektedir. Meyveler ayrıca östrojen taklit eden bir etkiye sahiptir. Bu nedenle hamile veya emziren kadınlar veya östrojene duyarlı hastalıkları olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır.
GÜNDE 15 GRAM UYARISI
Goji meyvelerinin tüketmek için güvenli günlük limiti henüz bilinmiyor ancak uzmanlar günde 15 gram goji meyvesi yenebileceğini belirtiyor.