Uzayda fazla zaman geçirenlerin beyinleri değişiyor

Uzayda fazla zaman geçirenlerin beyinleri değişiyor

Uzaya çıkan ve uzaya çıkmayan kişilerin beyinsel aktivitelerini inceleyerek aralarındaki farklar üzerine araştırmalarda bulunan bilim insanları, uzayda uzun bir süre geçiren insanların beyinlerinin daha farklı bir şekilde çalışmaya başladığını keşfetti.

Bilim insanları, uzayda vakit geçirmenin vücut üzerindeki etkilerini açıklayan araştırmalar gerçekleştirmiş ve bu değişiklikleri bilimsel olarak kanıtlamıştı. Son yapılan araştırmalar, uzayda vakit geçirmenin zihin üzerinde de etkileri olduğunu ortaya çıkardı. Bilim insanları, uzun süreli uzay uçuşlarının beyin bağlanırlığı üzerinde etkili olduğunu ileri sürdü.

Webtekno'da yer alan habere göre Rusya'nın Ulusal Araştırma Üniversitesi, Kognitif Araştırmalar Laboratuvarı'nda bulunan bir araştırma grubu, MR görüntülerini kullanarak astronotlarla sağlıklı kontrol deneklerini karşılaştırdı. Araştırmanın sonuçlarında astronotların beyinlerinde yerçekimsiz ortama göre bir adaptasyonun gerçekleştiği gözlemlendi.

Araştırma, astronotların beyinlerinin yerçekimsiz ortam sebebiyle vücudun dengesini sağlayan sistemlerden gelen standart bilgileri almadığını keşfetti. Bunun yerine astronotların beyinlerinde uzmanların 'somatosensory kontrole yardımcı sistem' olarak adlandırdığı bir bölümün geliştiği gözlemlendi. Kısaca özetlemek gerekirse dengelerini sağlamak için daha çok görsel ve hisse dayalı verilerden yararlandılar.

Araştırma ekibi, konuya dair yaptıkları açıklamada "Dünya'nın yerçekimi altında vestibüler çekirdekler, vestibüler sistemden gelen sinyalleri işlemekle yükümlüdür. Buna karşın uzayda beyin, bu yapılardan gelen etkinliği azaltarak çevre sebebiyle oluşacak karışıklıkların önüne geçmeye çalışabilir" ifadelerini kullandı.

Tabii ki astronotların beyninde olan değişiklikler yalnızca bununla sınırlı olmadı. Araştırma sonucunda uzayda uzun süre geçirmenin beyin lobları arasındaki bağlanırlığı da güçlendirdiği ortaya çıktı. Araştırma ekibi, yaptığı başka bir açıklamadaysa şu ifadelere yer verdi:

"Bu tarz bilgilerin, zamanla bazı insanların uzay uçuşlarına alışma sürelerinin bazılarına göre farklılık gösterme sebeplerini ortaya çıkartacağını düşünüyoruz. Bu sayede uzaya çıkacak olan kişiler için daha etkili ve bireysel eğitim programları hazırlayabilmeyi umuyoruz."

Kısaca özetlememiz gerekirse uzmanlar, uzay uçuşlarının kişiler üzerinde olan etkilerinin anlaşılması durumunda astronotlara özel programlar çıkarılabileceğini ve astronotların bu programa uygun şekilde, daha verimli bir eğitim aşamasından geçeceğini belirtiyor.