İsrailli gıda teknolojisi şirketi Aleph Farms yeryüzünde ürettikleri hayvan hücrelerini uzaya taşıdıktan sonra yeryüzünden 399 kilometre uzaktaki Uluslararası Uzay İstasyonu'nda üç boyutlu yazıcı ile küçük boyutta bir kas dokusu geliştirdi.
Şirket herhangi bir büyükbaş hayvanın vücudunda doğal olarak yapılan doku oluşumu sürecini taklit ederek geliştirdiği metodu kullandığını açıkladı.
26 Eylül'de istasyonun Rusya'ya ait bölümünde yapılan deneyde üç boyutlu biyolojik yazıcı düşük çekim gücü ortamında kontrollü bir şekilde çalıştırıldı. Gelecekte bu teknolojinin uzay istasyonunda yaşayan insanlara et sağlanması için kullanılabileceği belirtildi.
Geçtiğimiz Aralık ayında Aleph Farms şirketi laboratuvar ortamında üretilen hücrelerden iki hafta içerisinde biftek üretmeyi başardığını açıklamış ama lezzet konusunda kat etmeleri gereken biraz daha mesafe olduğunu duyurmuştu.
Şirketin kurucu ortağı ve tepe yöneticisi Didier Toubia amaçlarının herhangi bir zamanda herhangi bir yerde dış şartlar ne olursa olsun yapay etin üretilebileceğini ispat etmek olduklarını söyledi. Toubia "İhtiyacı olan insanlara, ihtiyaç olan yerde ve zamanda et üretme konusunda güçlü bir çözüm sunma potansiyelimiz olduğuna inanıyoruz," ifadelerini kullandı.
Toubia uzayda 1 kilogram et üretmek için gerekli olan 10-15 bin litre suyu bulunabileceğini sanmadığını vurguladı.