Uzay mekiği kasırgaya takıldı
Uluslararası Uzay İstasyonu’na Jiroskop ve yeni iskele aksamı taşıyan mekiği, Dean Kasırgası
nedeniyle planlanandan daha erken bir tarihte döndü
Uzay mekiği Endeavour, uzayda geçirdiği 13 günün ardından dünyaya döndü. Yetkililer, 7 kişi taşıyan 100 tonluk uzay mekiğinin, TSİ 19.32’de Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’ne indiğini belirttiler. Uzay mekiğinin, iniş sırasında herhangi bir zarar görmediği, yumuşak bir inişle 13 günlük macerasını tamamladığı bildirildi. Uluslararası Uzay İstasyonu’na Jiroskop ve yeni iskele aksamı taşıyan mekiğin, Dean Kasırgası nedeniyle planlanandan daha erken bir tarihte dönmesine karar verilmişti. Mekik, uzay yolculuğunun 9 gününü Uluslararası Uzay İstasyonu’nda geçirdi.
Uzmanları endişelendirdi
Endeavour mekiğinin Yer’e dönüşünde gövde yalıtım maddesi seramik karolarının zarar görmesi uzmanları endişelendirdi. 1 Şubat 2003’te atmosfere girerken yanarak yok olan Columbia mekiğindeki gibi fırlatılışta gövde yalıtım katmanından parça kopması, kumanda merkezi bilim adamlarını çok düşündürdü. Ancak uzun inceleme sonucu, Endeavour’daki gövde hasarının 9x2 santim boyutunda olduğu, Columbia’nın en az 40x50 santim büyüklüğündeki hasarından korunduğu saptanmış, onarıma gerek duyulmadı. Endeavour’un 7 astronotundan biri ilkokul öğretmeni Barbara Morgan, 1986’da fırlatılıştan 80 saniye sonra yakıt tanklarının infilak etmesi sonucu 7 astronotun öldüğü Challenger mekiği mürettebatının üyesi ilkokul öğretmeni Christa McAuliffe’in yedeğiydi. McAuliffe, meslekten pilot ve astronot olmadan uzaya gönderilen ilk insandı. Barbara Morgan ise bu büyük kazadan 12 yıl sonra 1998’de NASA’da yeniden düzenli astronot eğitimine alınmıştı.
Tüm macerası 13 gün sürdü
Uzay mekiğinin, iniş sırasında herhangi bir zarar görmediği, yumuşak bir inişle 13 günlük macerasını tamamladığı bildirildi. Mekik, uzay yolculuğunun 9 gününü Uluslararası Uzay İstasyonu’nda geçirdi.