Uykuya dalarken bir düşme hissi yaşanırsa ya da vücudun aniden kasıldığını hissedilirse bunun normal olduğunu bilmek gerekir.
Çeşitli sebeplerden dolayı bu hisler ortaya çıksa da, uyku bozuklukları uzmanı Dr. Reena Mehra, bazı sebepleri, yaygın tetikleyicileri açıkladı.
UYKUYA DALARKEN DÜŞME HİSSİ NEDİR?
“Uyku miyoklonusu” olarak tanımlanan ve bir uyku aşamasından diğerine geçerken gerçekleşen bu kas hareketlerine “hipnik seğirme” adı da verilmektedir.
BU DÜŞME HİSSİ NEDEN OLUR?
Teorilerden biri, uykunun çok hafif olmasından kaynaklı beynin bunu uyanıklıkla karıştırabildiği ve aynı zamanda kasların hareket etmediğini de fark ettiğini söylemektedir. Bunun sonucu olarak beyin, kontrol amaçlı olarak kaslara bir mesaj gönderir ve koruma amacıyla kasları uyandırmaya veya aktif ya da reaktif tutmaya çalışır. Bunun sonucunda da hareket, düşme veya seğirme hissi ortaya çıkar.
Dr. Mehra’nın söylediğine göre, uyku kalitesini arttırmak için bu durumun tetikleyicilerini azaltmakta fayda vardır. Bu tetikleyicilerin arasında stres, uyarıcı ilaçlar ve alkol, kafein ve uykusuzluk bulunmaktadır.
Stresli olmak, hayatın hemen her aşamasında olduğu gibi uyku sırasında da rahatı bozmaktadır. Stresli olunduğunda, beyin çalışmayı durdurmayabilir ve bu yüzden de gece uyunduğunda yeterince dinlenilmemiş olunur.
Hem uyarıcılar hem de alkol, uyku döngüsünü engelleyerek uykunun daha hafif aşamalarında kalınmasına sebep olabilir. Bunun sonucu olarak da hipnik seğirmeler veya diğer uyku bozuklukları yaşanabilir. Ayrıca bağımlılık durumunda bu maddelerin eksikliği de kas tepkilerini tetiklenebilir.
Çok fazla kafein tüketmek, kasların seğirmesine sebep olduğu bilinen bir başka sebeptir.