ABD''nin Austin kentindeki Teksas Üniversitesi''ndeki araştırmacılar, genelde 24 saatlik döngünün parçası olarak geceleri vücut sıcaklıkları düştüğünde insanların yavaş yavaş uykulu bir duruma geçtiğini ortaya çıkardı.
IndependentTürkçe''den aktarılan bilgilere göre; Yakın zamanda The Journal of Sleep Research akademik dergisinde yayımlanan yeni çalışmada bir yatak tarifinde bulunuldu. Bu yatak sayesinde uyku hissini tetiklemek için vücudu uyaran ve insanların daha hızlı uykuya dalmasını sağlayan özellikler yer aldı.
Harvard Tıp Fakültesi''nden araştırma görevlisi Şabab Haghayegh yaptığı açıklamada, "Sıcaklığın gerçektekinden daha yüksek olduğunu düşünsün diye vücudun termostatını kısa süreliğine ayarlamak için iç vücut sıcaklığına duyarlı sensörleri manipüle ederek uykuya dalmaya hazır olmayı kolaylaştırıyoruz" ifadelerini kullandı.
Bilim insanlarına göre boyun "insanlar için önemli bir vücut termostatı" olduğundan yatak, ısıtıcı yastıkla vücudun bu kısmındaki deriyi hedef alarak ısıtıyor.
Yatak vücudun merkezi bölgelerini soğuturken boynu, elleri ve ayakları ısıtmaya başlayınca vücudun ısısını dağılıyor ve kan akışı artıyor.
Araştırmacılar yatağın iki sürümünü de denediğini duyurdu. Bir sürümde çekirdek vücut ısısını manipüle etmek için su kullanırken, diğer sürümde hava kullanıldı.
Yatakları 11 denekle test eden araştırmacılar, deneklerden normalden iki saat daha erken yatmalarını, bazı gecelerde yatakların soğuma-ısınma fonksiyonlarını kullanırken diğer gecelerde kullanmamalarını istendi.
Kişiler ısıtmalı ve soğutmalı yataklarla yüzde 58 daha hızlı uykuya daldıklarını gözlemledi.
Bilim insanları, iç vücut sıcaklığının düşürülmesinin uykuya dalmak için gereken süreyi önemli ölçüde kısalttığını ve uyku kalitesinin büyük miktarda artmasına yol açtığını iddia etti.
Çalışmanın bir başka ortak yazarı Kenneth Diller, "Boyun omurgası boyunca hafif ısınmanın, vücut sıcaklığını düşürsün ve uyku başlangıcını hızlandırsın diye ellere ve ayaklara olan kan akışını artırmak için bir sinyal göndermede ne kadar etkili olduğu olağanüstü" ifadelerinde bulundu.
Dr. Diller, "Yine bu etki, kan basıncının gece süresince biraz düşmesini de sağlayarak kardiyovasküler sistemin günlük aktiviteler sırasında kan akışını sürdürme stresini atlatmasına olanak sağlıyor ki bu, uzun vadeli sağlık için son derece önemli" dedi.