Uygur Türkü'nden genetik devrim!

Uygur Türkü'nden genetik devrim!

Uygur Türkü'nden genetik devrim!

Şukret Mitalipov ve ekibi, maymunlarda bazı kalıtsal hastalıkların anneden yavruya geçmesini engelleyerek bilim tarihinde çığır açacak bir gelişmeye imza attı

4 yavru da sağlıklı
ABD’deki Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi’nde görevli Şukret Mitalipov, dişi maymunların yumurta hücresindeki, sadece anneden bebeğe nakledilen kod dizisi olan mitokondriyal DNA’yı değiştirerek, 3 anne maymundan “sağlıklı DNA’ya” sahip 4 yavrunun doğmasını sağladı.

Kanser tarihe gömülecek
NATURE Dergisi’nde yayınlanan makalede Mitalipov’un, “Bu yöntemin insanlarda güvenli ve etkin biçimde kullanılması için çalışıyoruz” sözleri de yer aldı. Bu yöntem insanlarda da başarılı olursa, görme kaybı, şeker ve sara hastalıkları ve bazı kanser türleri tarihe gömülecek.

Bilim dünyasına adını yazdırdı
1961’de Kazakistan’da doğan Uygur asıllı Şukret Mitalipov, 1989-1993 arasında Moskova Üniversitesi’nde tıp eğitimi aldı. Mitalipov, 1995 yılında ABD’nin Utah Üniversitesi’nde hayvan genetiği üzerine doktora yaptı. 1998’de Oregon Üniversitesi’nde göreve başlayan Mitalipov, aynı üniversitenin Hayvan Genetiği Merkezi’nin müdür yardımcılığını yapıyor.