Shift Delete''te yer alan habere göre, orman yangınları hangi harita ile takip edilir? 28 Temmuzdan bu yana 38 ilde başlayan 163 yangından şimdiye kadar 152’si kontrol altına alındı ya da söndürüldü. Bu süreçte ne yazık ki 8 vatandaşımız hayatını kaybetti. Özellikle Antalya ve Muğla‘da süren yangınlarda onlarca köy ve mahalle tahliye edilirken, yüzlerce ev yandı ve binlerce hayvan öldü.
Teknolojinin sunduğu imkanlardan biri de uydu görüntüleri. Dünya’nın yörüngesindeki uydulardan gelen görüntüler sayesinde en güncel yangınları, hava kirliliğini ve bunların şiddetini takip edebilirsiniz. Sizin için yangınları takip edebileceğiniz başlıca ücretsiz haritaları derledik.
NASA''NIN WORLDVIEW VE FIRMS ARAÇLARI
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı, kısaca NASA elbette bu iş için de veriler sunuyor. NASA, hem Worldview hem de FIRMS araçları sayesinde uydudan güncel verileri ulaştırıyor. Aşağıdaki görsellerde sırasıyla Worldview ve FIRMS’ün güncel Türkiye aktif yangın haritaları bulunuyor.
Worldview aracı yalnızca aktif bir yangın haritası değil, aynı zamanda canlı bir görüntü haritası da. Worldview ile orman yangınlarını ve kabaca görüntülerini neredeyse gerçek zamanlı olarak görebilirsiniz. Yangınları Worldview’de görüntülemek istiyorsanız, “Add Layers/Katman Ekle“ye tıklayın. Burada yangın, hava kirliliği gibi farklı seçeneklerden seçimler yapıp görüntülere bakabilirsiniz. Sistem yangın verileri için tam bir kategoriye sahip.
NASA’nın Fire Information for Resource Management System (FIRMS) aracı daha zengin özelliklere sahip etkileşimli bir yangın haritası. Eğer, daha iyi görüntülere ihtiyacınız varsa FIRMS verilerini kullanmak daha yerinde olacaktır. Bu web haritasında, hem MODIS hem de VIIRS uydu sensörlerinin gönderdiği günlük küresel yangın konumları yer alıyor.
ESA''DAN COPERNİCUS EMERGENCY MANAGEMENT SERVICES
Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Copernicus Emergency Management Services programı Avrupa’daki kullanıcıları hedefliyor. Diğer aktif yangın haritalarına benzer şekilde, Avrupa Orman Yangını Bilgi Sistemi (EFFIS), termal anormallikleri izlemek için MODIS ve VIIRS verilerini kullanıyor.
EFFIS yangınların yanı sıra hava kirliliğini de gösteriyor. Ayrıca, Avrupa Birliği ülkelerine göre mevsimsel eğilimlerin ve yangın sayılarının bir analizini sağlıyor. Sistemde belirli tarihleri seçip, aktif yangınları ya da yangın çıkma ihtimali olan yerleri görüntüleyebilirsiniz. Eğer, yalnızca aktif yangınları görmek isterseniz ekranın sol tarafındaki “Active Fires” seçeneğine yönelin ve sensörlere tıklayın.
OGM''NİN ORMAN YANGINLARI HARİTASI
Orman Genel Müdürlüğü de ülkemizdeki yangınları bir harita ile ilgililerine ulaştırıyor. Orman Yangınları haritasındaki veriler belli aralıklarla güncellenmekte. Bu yüzden aktif yangınları hemen haritada bulamayabilirsiniz.
Yukarıdaki ekran görüntüsünde son veriler gösteriliyor. Kırmızı alev görseli devam eden yangınları, sarı olanlar kontrol altındakileri ve yeşiller söndürülenleri temsil ediyor.
GLOBAL FOREST WATCH (KÜRESEL ORMAN İZLEME HARİTASI)
Global Forest Watch küresel ormanları neredeyse gerçek zamanlı olarak izlemek için açık kaynaklı bir web uygulaması. 1997 yılında Dünya Kaynakları Enstitüsü ve ortaklarının kurduğu küresel bir orman izleme ağıdır. Aşağıdaki ekran görüntüsünde yangın uyarıları seçeneği mevcut.
Orman yangınları harita sistemleri arasında önemli bir yer edinen bu verilerde yanan alanları, yangın uyarılarını, ormansızlaşma verilerini ve uyarılarını, hava kalitesi indeksini ve birçok ayrıntıyı takip edebilirsiniz. Veriler ise NASA’nın Suomi NPP uydusundaki VIIRS sensöründen geliyor.
MODIS VE VIRS AKTİF ORMAN YANGINLARI HARİTASINI ÇIKARIYOR
Tarih bilgilerimiz orman yangınlarının kontrolden çıktığında yakındaki insanlar için ölümcül ve maliyetli olduğunu gösteriyor. Ancak neyse ki uydular orman yangınları için harita verileri sunarak bunları takip etmemizi ve kontrol altına almamızı sağlıyor.
Yangın algılama algoritması, olası bir yangının sıcaklığını etrafındaki arazinin sıcaklığı ile karşılaştırır. Fark belirli bir eşiğin üzerindeyse, “sıcak noktayı” aktif bir orman yangını olarak onaylar. Bununla birlikte, sensörün uzaysal çözünürlüğü nedeniyle yangın algılanamayacak kadar küçükse, uydu algılayamaz.
Terra ve Aqua uydularında bulunan MODIS, 1 km piksel çözünürlüğüne sahip. Yukarıda açıkladığımız gibi, sıcaklığı komşu piksellerle karşılaştırarak aktif yangınları algılıyor. Ancak bu, yangının şiddetine ve boyutuna bağlı. Benzer şekilde, NASA/NOAA Suomi NPP uydusundaki VIIRS sensörü ise, termal anormalliklere dayalı olarak aktif orman yangınlarını tespit ediyor. Daha iyi uzaysal çözünürlüğü (375 metre) nedeniyle, yerdeki daha küçük yangınları biraz daha doğrulukla algılar.