Buğday başta olmak üzere birçok stratejik üründe ithalatçı konumuna düşen Türkiye, sonunda şekerde de ithalat kapılarını açıyor.
Resmi Gazete''nin bugünkü sayısında Cumhurbaşkarı Recep Tayyip Erdoğan''ın imzasıyla yayımlanan karar göre, ''Şeker İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulaması Hakkında Karar'' yürürlüğe girdi.
Yürürlüğe giren kararla birlikte 400 bin ton kamış veya şeker pancarı ithalatında gümrük vergisi ve varsa ek mali yükümlülükler sıfır olarak uygulanacak. Karar kapsamında düzenlenen ithal lisansları 15 Ekim 2022 tarihine kadar geçerli olacak.
Karar çerçevesinde tespit edilen tarife kontenjanının dağıtım yöntemi ile başvuru ve kullanım usul ve esasları Ticaret Bakanlığınca yayımlanacak tebliğle belirlenecek.
VAHİT KİRİŞCİ TARİHE GEÇECEK
Şeker fabrikaları özelleştirilmeden önce şeker piyasası tamamen kamunun kontrolündeyken, başta şeker fiyatları olmak üzere pancar alım fiyatları ve bütün kararlar
TÜRKŞEKER belirliyordu. Ancak 2018 yapılan yanlış özelleştirme politikası ile 10 tane şeker fabrikasının satılmasıyla birlikte TÜRKŞEKER, şeker piyasasındaki bütün gücünü kaybetti. Şeker fiyatlarını bile özel ve kooperatif fabrikaları TÜRKŞEKER’den bağımsız belirlemeye başladı.
Bu da şeker piyasasında büyük bir başı boşluğu gündeme getirirken, Tarım Bakanlığının aldığı şeker ithalat kararının altında da sektörde yaşanan başı boşluk yatıyor. Mevcut durumda Türkiye’nin Eylül ayına kadar yetecek şekeri bulunuyor. Sektör yetkililerinden alınan bilgilere göre başta TÜRKŞEKER olmak üzere kooperatif ve özel fabrikaların stoklarında tam 630 ton şeker bulunuyor.
Söz konusu şeker ithalatı kararı ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi de tarihe geçecek. Türkiye, 1998’den buyana A kapsamında şeker ithalatı yapmıyordu. Bu ithalat kararı ile Vahit Kirişçi, AKP hükümetleri döneminde şeker ithal eden ilk Tarım Bakanı olacak.