Milli Gazete''nin haberine göre, Merkez Bankası''nın Aralık ayı politika faizi kararı sonrasında 18,36''ya kadar yükselerek tarihi bir rekor kıran dolar kuru Hazine garantili dövize endeksli TL mevduatı düzenlemesiyle birlikte düşüşe geçti.
10,15 TL''ye kadar düşen dolar kuru, haftanın son iş gününde 11,75 TL seviyesinde yükseliş yönünde seyrediyor. Dolar kurunda bundan sonra ne olacağına ilişkin ekonomist Selçuk Geçer''den dikkat çeken yorum gelmeye devam ediyor.
Yaptığı kur tahminleriyle dikkat çeken Selçuk Geçer, Youtube kanalı üzerinden yaptığı yayında; "Dolar neden 18 TL''ye çıktı, neden bir anda düştü? 10 TL altını zorlayan dolar kurunda düşüş devam edecek mi? Merkez Bankası''nın rezervleri neyi işaret ediyor? Türkiye ekonomisi gerçekten toparlanıyor mu? Yoksa 1994 krizinin öncesini mi yaşıyoruz?" sorularına yanıt verdi.
ABD VERİLERİ DOLARI DAHA DA YÜKSELTECEK
ABD''den gelen enflasyon verilerine dikkat çeken Selçuk Geçer, "Dolar kuru 11 TL''nin üstünde Euro ise 12 TL''nin üstünde. Ons altın 1808 dolar, civarında işlem görüyor. BİST arka arkaya çakılıyor. Bugün kendini topladı. Gram altın 600 TL''nin altını gördü. Bin TL bundan sonraki süreçte artık hayal. Patır patır düştü, düşmeye devam edecek. Dolar düştü Euro düştü. Olağanüstü gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Bugün çok önemli bir kaç gelişme var. ABD Merkez Bankası FED, PCI diye adlandırılan enflasyon verilerini açıkladı. Verilere göre ABD''de enflasyon son 39 yılın zirvesine çıkmış durumda. Bu enflasyon giderek artacak demek. Yüzde 6.8''de olan enflasyon yüzde 7''nin üstüne çıkacak. Bu durumda FED, yakın bir zaman içinde arka arkaya faiz artırmaya başlayacak ve varlık alımlarını kesip atacak" dedi.
"TBU MAYA TUTMAZ"
Geçer "İngiltere ve Rusya faiz arttırmaya başladı. Putin, ''Türkiye gibi olabiliriz'' diyerek finansal istikrarsızlığa dikkat çekti. Yeni döviz korumalı paketiyle ilgili dış basında; "Çok riskli bir iş yapılıyor. Bu maya tutmaz. Önümüzdeki günlerde büyük oynaklıklar olacak" deniliyor. Bu ilk defa uygulanan bir tedbir değil, 1970''li, 1980''li ve 1990''lı yıllarda uygulanmış bir sistem ve acilen vazgeçilmiş bir uygulama. Aynı zamanda dövizi olmayan, faizle işi olmayan vatandaşlara yük bindiren, bütçeyi de zedeleyen bir sistem. Kurda beklenenin üzerinde bir fırlama olursa işte o zaman bu sisteme para yatıranlar öyle farklar alacaklar ki; o zaman keşke diyecekler. Bunu önce hazine sonra da vatandaşlar ödeyecek. Aynı köprü ve otoyollarda verilen garantiler gibi." ifadelerini kullandı.
DOLARIN DÜŞÜŞ NEDENİNİ AÇIKLADI
Merkez Bankası''nın rezervlerine ve dolar kuruna dikkat çeken Geçer, "1 yıl önce 6 TL olan dolar kuru önce 12 TL''ye bir kaç gün içinde ise 18 TL''ye çıktı. Sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan çıktı, bir anda 11 TL''ye kadar indi. Peki kim dolar sattı da kur düştü? Bu kadar çok vatandaş dolardan vazgeçtikten sonra Merkez Bankası rezervleri dolmuş olması gerekirdi. 1,5 milyar dolarlık bir satış geldiğini açıkladılar. Toplamda zaten 6 milyar dolardan fazla para verilmişti. O gece bankalarda 16-18 arasında bir makas vardı. Sonra da işlem kamu bankaları hariç, tüm bankalarda sistem kilitlendi. 1.5 milyar dolarla bu şekilde dolar düştü" dedi.
"KURDA ŞOK ARTIŞLAR YAŞANACAK"
Geçer "Uluslararası ve yurtiçi piyasalarda TL şortlanması, yüzde 300-400 faizle kilitlendi. Piyasalar bunu makul karşıladı, daha sonra nasıl olsa şortlarız diyerek düşükten dolar topladı. Son 10 TL hareketi, doların buralarda artık dengelenmeye başladığını ve yeni sisteme güvenin az olduğunu gösterdi. Merkez Bankası rezervleri dipteyken daha da dibe indi. Rezervler -40 milyar doların üstüne çıktı. Olmayan rezervlerden 9 milyar dolar daha harcandı. Kırılganlık arttı. 1994 5 Nisan''da nasıl kriz yaşadıysak, kur nasıl 2''ye katlandıysa, bugün de çok daha büyük depremle karşı karşıyayız. Önümüzdeki dönemde kurda şok artışlar görebiliriz. Dolar ne kadar düşerse o kadar korkun. Doların her düşüşü Merkez Bankası''nın rezervlerinin o kadar azalması demek. Enflasyonun artması anlamına gelecek" diye konuştu.