Ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez doların neden yeniden yükseldiğini açıkladı

Ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez doların neden yeniden yükseldiğini açıkladı

Ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez, kişisel web sitesinde dolardaki hareketlilikle ilgili bir yazı kaleme aldı. Mahfi Eğilmez "Şu sıralarda Dolar genel olarak değer kaybettiği halde bizde Dolar kuru yükseldiğine göre bu seferki kur yükselişinde genel dış etkenlerin rolü yok demektir" ifadesini kullandı.

Güne 7,15 seviyesinden başlayan dolar/TL kuru, akşam saatlerinde 7,44’ü gördü. 6 Kasım 2020’de 8,57’yi gören kur, geçen hafta 6,89’a kadar gerilemişti. Güne 8,71 seviyelerinden başlayan euro/TL de 9,08’in üzerini gördü.  

Dolar kurundaki ani çıkış baskısını kişisel internet sitesinde değerlendiren ekonomist Mahfi Eğilmez, kurun son iki gündeki yükselişinde devletin en üst kademesinden gelen açıklamaların etkili olduğunu belirterek, “Kanal İstanbul yatırımında ısrar edilmesi, rezervler konusunda gerçeklerin görmezden gelinmesi gibi açıklamalar riskleri artırmaya devam ediyor. Riskler artmaya başladığında da kur yükseliyor" dedi.  

İÇ VE DIŞ NEDENLER ETKİLİ OLUR

Eğilmez, kur yükselişinde dış ve iç nedenler olduğunu hatırlatarak, “Şu sıralarda Dolar genel olarak değer kaybettiği halde bizde Dolar kuru yükseldiğine göre göre bu seferki kur yükselişinde genel dış etkenlerin rolü yok demektir” ifadelerini kullandı.  

"KANAL İSTANBUL ISRARI RİSKİ ARTIYOR"

Türkiye’ye özel dış etkenlerin etkisi olduğunu dile getiren Eğilmez, “Örneğin piyasalarda, Biden yönetiminin Türkiye’ye yönelik tavrı henüz tam olarak netleşmemiş olsa da pek dostça olmayacakmış gibi bir hava var. Kurun son iki gündeki yükselişinde asıl olarak iç nedenler ve orada da devletin en üst kademesinden gelen açıklamalar etkili görünüyor. Kanal İstanbul yatırımında ısrar edilmesi, rezervler konusunda gerçeklerin görmezden gelinmesi gibi açıklamalar riskleri artırmaya devam ediyor. Riskler artmaya başladığında da kur yükseliyor” dedi.  

ELMA ÜZERİNDEN ÖRNEK VERDİ

Dolar kurundaki fiyatlamanın nasıl olduğunu anlatan Mahfi Eğilmez, şu ifadeleri kullandı: 

"Ekonomi biliminde mal insanların ihtiyaçlarını ve isteklerini gidermek üzere alım satım konusu yapılan somut araçlardır. Bu tanım çerçevesinde ekonomi bilimi açısından döviz de tıpkı elma gibi bir maldır ve arz (satışa sunulan üretim) ve talebe (satın alınmak istenen miktara) göre piyasada belirlenen bir fiyatı (kur) vardır. Elma fiyatı gibi dövizde de arz yüksekse (mal bolsa) fiyat düşer, talep yüksekse fiyat artar.  

Buna karşılık kurun oluşumunda arz ve talep güçlerini etkileyen güçler elma arz ve talebini etkileyen güçlerden biraz farklıdır. Burada beklentiler çok daha fazla önem kazanır. Ekonominin genel gidişinin, ülke risklerinin artışının, yapılan açıklamaların ya da yurt dışında bizi de etkileyebilecek gelişmelerin kurlar üzerindeki etkisi elma fiyatı üzerindeki etkisinden çok daha fazladır."

İlgili Haberler